NYHETSARKIVET
7 jun 2017 12:28
Nya reglerna för IDD tvingar in förmedlarna i MiFID 2
Försäkringsmäklarna kommer att landa rakt in i de nya reglerna i MiFID 2 när de nya reglerna om IDD träder i kraft i februari.

I den departementspromemoria som kom i fredags står det klart att rådgivning kring fond- och depåförsäkringar kommer att innebära att förmedlare måste ha värdepapperstillstånd eller om rådgivningen bara avser fonder, ett särskilt tillstånd och kapitalkrav, något som inte är fallet i dag.

- För de stora förmedlarna tror jag inte att den delen kommer att bli något stort problem. De har antingen egna värdepappersbolag eller möjlighet att göra sig till anknutna ombud till värdepappersbolag, något som redan förekommer i dag, säger Anders Johansson, senior advisor på SEB, till Pensionsnyheterna.

Han tillägger att Sverige inte gått utöver direktivets skrivningar och regeringen tänker inte införa provisionsförbud, vilket stått klart en tid. Det blir alltså inget förbud att ta emot tredjepartsersättningar, annat än för de förmedlare som är oberoende.

För alla andra gäller dock att de inte får ta emot provisioner om dessa kan skada kundens intresse, vilket är en skärpning.

- Om man läser noggrant blir det tydligt att om en förmedlare ger råd om enstaka instrument som kunden kan placera i inom ramen för en försäkring, så krävs det att man med rådet förbättrar kvaliteten på den produkt man rekommenderar, något som följer direkt av värdepappersreglerna i MiFID, säger Anders Johansson, som konstaterar att det kommer att krävas mer av dem som förmedlar fondförsäkringsprodukter i framtiden.

En annan sak är att den provision eller ersättning som ett försäkringsbolag får betala måste stå i proportion till värdet av den förhöjda kvaliteten.

- Det här innebär att en förmedlare som agerar som grosshandlare och köper upp finansiella instrument med rabatt inte får lägga på ett påslag ut till kund om det inte är kvalitetshöjande. Det är ju annars värdet av att man kan utnyttja stordriftsfördelar, säger Per Andelius, jurist och tidigare vd för SFM, till Pensionsnyheterna.

Värdet på den ersättning eller förmån som tas emot eller betalas får således inte vara oproportionerligt stort i förhållande till värdet på den extra tjänst eller ökade kvalitet som kunden får. Det innebär att om värdet av ersättningen eller förmånen ökar så måste värdet för kunden öka i motsvarande mån.

När det gäller vad som är kvalitetshöjande så framgår det av MiFID-lagstiftningen vad det skulle kunna innebära. Då kan det till exempel vara att man erbjuder produkter ur ett brett urval och alltså betydligt mer än de produkter som det egna bolaget har på hyllan, för att kunna ta emot ersättningar från producenten.

- Jag gissar att det kan bli till ett problem för mindre bolag med få produkter i sina sortiment. De har ju inte ett brett utbud och då får de inte ta emot tredjepartsersättningar och då måste de, som jag ser det, övergå till att ge fast lön till sina egna distributörer, säger Per Andelius.

Ett annat exempel på vad som gör att man kan få ta emot provisioner efter det att de nya reglerna kommit på plats kan vara att man erbjuder konkurrenskraftiga priser i kombination med något rådgivningsverktyg som gör att kundens situation förbättras.

Till saken hör att det nu blir upp till Finansinspektionen att utforma kriterier för vad som kan anses vara kvalitetshöjande i sina tillämpningsföreskrifter. Och det är bråttom eftersom de nya reglerna ska börja gälla redan i februari nästa år.

- Jag tror inte att det kommer att bli särskilt stora förändringar efter det att remissinstanserna svarat, annat än att man städar bort rena felaktigheter och misstag. Det här är det som regeringen vill ha och därför kommer nog FI redan nu att börja jobba med att ta fram tillämpningsföreskrifterna till den nya lagen, säger Anders Johansson.

Han påpekar att regeringen tagit sin utgångspunkt i att man sett så mycket oegentligheter på marknaden, till exempel från skandalerna i premiepensionssystemet, att man tar i rejält för att bli av med sådana avarter. Det breda angreppssättet medför att även tjänstepensionsmarknaden kommer att träffas av nya och betydligt tuffare regler.

- Jag tror att alla som är verksamma på försäkringsmarknaden kommer att behöva se över och justera sina affärsmodeller. Eftersom möjligheten att behålla ersättningsstrukturerna kräver att man förbättrar kvaliteten för kunder kommer säkerligen både försäkringsbolag och förmedlare att utforma nya och bättre tjänster till kunderna, säger Anders Johansson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907