Konsumentskyddet inom premiepensionen måste vara särskilt högt men samtidigt är det konstruerat så att individen ställs inför så många sparalternativ att det blir förvirrande. Det stora antalet fonder gör också att mindre seriösa aktörer kan etablera sig på fondtorget. Därför vill Finansinspektionen ta i med ännu hårdare nypor än Pensionsmyndigheten, enligt förslagen till ett förstärkt konsumentskydd som presenterades i rapporten igår.
För det första räcker det enligt FI inte med mindre än tio års erfarenhet för fondbolag. Och fonderna som dessa bolag ska kunna lansera måste ha varit verksamma en tid och uppnått ett inte obetydligt fondkapital. FI:s bedömning är att en minimigräns på tre år och ett minimikapital på fem miljarder kronor är lämpligt, enligt förslaget.
Här menar Finansinspektionen att kraven effektivt kan hålla ute olämpliga fondbolag och begränsa riskerna för oetiska och otillåtna beteenden.
"För det första säkerställs att förvaltaren och den enskilda fonden under en längre tid och med framgång vad gäller förvaltat kapital har klarat konkurrensen på den vanliga fondmarknaden. Detta är att gå tillbaka till en grundtanke bakom fondtorget: att ge sparare i premiepensionssystemet tillgång till etablerade och välskötta fonder", enligt rapporten.
Resonemanget är att ett bolag måste övertyga ett stort antal fondsparare och professionella aktörer för att nå ett sådant kapital, en typ av test som inte går att efterlikna genom extern granskning av verksamheten.
För det andra så tas möjligheten att skapa fondbolag och fonder enbart riktade till premiepensionssparare i praktiken bort för att enbart släppa in erfarna aktörer med förtroendekapital.
"Sådana aktörer arbetar normalt med ett längre tidsperspektiv, eftersom de har huvuddelen av sina inkomster från annat håll och därmed ett starkare egenintresse av att agera ansvarsfullt. Att bete sig illa mot sparare i premiepensionssystemet kan slå tillbaka mot förvaltarens övriga verksamhet och därmed riskera fondbolagets långsiktiga lönsamhet. Ett system med högre inträdesbarriärer kräver därför inte heller lika omfattande tillsynsinsatser från statens sida", skriver FI i förslaget.
Pensionsmyndighetens förslag skulle redan leda till ett minskat antal fonder men med Finansinspektionens tuffare krav innebär det att upp till 700 fonder kan försvinna, om man tittar på förvaltat kapital vid årsskiftet samt hur många år de verkat på fondtorget. Beräkningen är en uppskattning men tillsynsmyndigheten vill med den illustrera att det går att stärka konsumentskyddet med betydligt högre inträdeskrav och samtidigt ge spararna möjligheten att välja mellan ett stort antal fonder.
"Finansinspektionen bedömer att det även efter en sådan förändring snarare skulle finnas för många än för få fonder på fondtorget utifrån syftet att ge spararna rimliga förutsättningar att fatta väl övervägda beslut", enligt rapporten.
Sist men inte minst anser FI att än mer genomgripande förändringar av premiepensionssystemet bör övervägas. Det är nödvändigt att väga systemets öppenhet mot fondbolag mot möjligheten att ge ett tillräckligt högt konsumentskydd och här menar tillsynsmyndigheten att erfarenheten talar för att en övergång till en modell med ett litet antal fonder med begränsat utrymme för risktagande behövs.
"Finansinspektionen anser således att det krävs en mer genomarbetad mål/medel-analys som underlag för politiska beslut om hur konsumentskyddet inom premiepensionssystemet på bästa sätt ska stärkas än som varit möjligt inom de tidsramar som funnits för denna rapport", framgår det av rapporten.