NYHETSARKIVET
1 jun 2017 14:04
Pensionsmyndigheten står fast vid 50 procentskravet i premiepensionen
Vid en presskonferens i Rosenbad i dag på eftermiddagen överlämnade Pensionsmyndigheten sin slutrapport med förslag om hur man ska öka tryggheten i premiepensionssystemet.

I allt väsentligt handlar det om samma förslag som man la fram i sin preliminära rapport men att man nu låst fast förslagen som sammantaget kommer att innebära att drygt 300 fonder kommer att försvinna från torget.

Det är framför allt två krav som kommer att slå hårt. Det första är att ett fondbolag måste kunna visa minst tre års avkastningshistorik för att kunna listas. Det gör att fondtorget inte ska kunna användas som drivbänk för nystartade fonder. Inte heller helt nystartade fondbolag ska få komma in, även dessa måste kunna visa tre års verksamhetshistoria för att kvala in.

Ett annat och mycket omdiskuterat krav är att fonderna på torget inte får ha staten som största ägare, det vill säga inte mer än 50 procent av fondförmögenheten får ligga i premiepensionssparandet. Bolag som kommer över den gränsen köpstoppas och kan alltså inte ta emot ytterligare insättningar från premiepensionssparare.

Det är något som kan komma att drabba den mycket populära Sverigefonden som drivs av fondbolaget Didner & Gerge. Även ett antal generationsfonder skulle även de falla på grund av den tuffa gränsen på 50 procent och frågan är varför man valt att sätta den just där.

- Det är en bra och rund siffra och 50 procent är en gräns som avgör när man som ägare blir dominerande och det är därför vi valt den, förklarade Pensionsmyndighetens Ole Settergren vid presskonferensen.

Förslaget innebär inte att fonder kastas ut direkt utan det kommer att ske under en treårig utvärderingsperiod, som inleds när Pensionsgruppen och riksdagen fattat beslut om att genomföra ändringarna.

Dessutom måste en fond innehålla minst 500 miljoner kr för att få finnas på torget, något som gör att det blir svårt för de allra minsta att delta. Men här är Pensionsmyndigheten ändå mjukare i bettet än Finansinspektionen, som i sitt förslag tycker att 5 miljarder kr bör vara minimigräns för att man ska få operera på fondtorget.

Vilket förslag det blir lämnas nu till politikerna att bestämma.

- Det finns en otroligt tydlig samstämmighet i pensionsgruppen för att vi behöver vidta åtgärder, förklarade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid presskonferensen, något som indikerar att det kommer att bli svårt för drabbade fondbolag att hoppas på att hela förslaget ska gå att stoppa.

Exakt när förändringarna ska kunna verkställas är oklart och enligt Finansmarknadsminister Per Bolund kan det ske vid olika tidpunkter beroende på förslagens art.

- En del förslag behöver beredas och analyseras i regeringskansliet och av Pensionsgruppen innan vi kan få fram förslag. Andra går att genomföra snabbare så det kommer nog att kunna bli lite olika tidpunkter för de olika förslagen, förklarade finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907