Idag lanserar Max Matthiessen den femte generationen av sin storkundsupphandling för Sveriges 500 största arbetsgivare, som ska ersätta den tidigare UIG 4.
Den stora nyheten är att flexibiliteten för de arbetsgivare som väljer att gå med i den nya planen ökar kraftigt. Den tidigare lösningen med "all inclusive" med en premieavgift på 6 procent har ersatts med trappor där det går att välja servicegrad och på så sätt sänka medarbetarnas avgifter.
- Vi har olika nivåer på sex, fyra, två eller noll procent av premien och där är det upp till företagen att välja vilken servicegrad de vill ha eller hur servicen skall finansieras. Vi ser att många företag väljer att ha kvar fullservice medan andra räknar med att medarbetarna klarar av en del saker själva och väljer alternativ med lägre avgifter, säger Eva Pantzar Waage, COO på Max Matthiessen, till Pensionsnyheterna.
Här handlar det också om att företagen kan välja att köpa vissa eller alla tjänster mot faktura eller att de kan använda sig av klientmedelskonto.
I upphandlingen har man fått in nya leverantörer på försäkringssidan. Ny leverantör är SEB som förutom fondförsäkring nu kommit in med sin nyöppnade trad och Folksam som vid sidan av trad nu även kommer in med sin fondförsäkringslösning.
De kickbacks som uppstår i de fonder som kunderna placerar i kommer inte heller den här gången att gå till Max Matthiessen utan landar i försäkringsbolagen. Men priserna på fonderna har pressats.
- För oss är det inga kickbacks från de fonder som kunderna väljer att placera i. Det är noll till oss, säger Eva Pantzar Waage.
Ett undantag finns dock och då handlar det om Max Matthiessens egna Navigerafonder, som tidigare tagit emot uppemot en tredjedel av premierna på vissa företag. I den lösningen finns det fortfarande kickbacks som går till Max Matthiessen. Men det är upp till kundföretagen att bestämma om de anställda och rådgivarna ska få möjlighet att använda sig av Navigerafonderna.
- Vi har några företag som diskuterar kring Navigerafonderna och om de ska få erbjudas till medarbetarna men skälen de uppger är inte att de är förenade med höga kostnader eller dålig performance, utan för att de vill komma ifrån intressekonflikten som ligger i att vi erbjuder en egen produkt, säger Eva Pantzar Waage.
Frågan om intressekonflikter är ju ett spöke som svävar över hela branschen och hur regeringen väljer att tolka den kommande IDD-regleringen får vi reda på först i morgon, då en promemoria ska presenteras.
Eva Pantzar Waage tror dock att den lösning man skapat, med fasta och jämna ersättningsnivåer och (oftast) nollade kickbacks, ska gör att man klarar av den kommande regleringen även om hon tillstår att det är svårt att avgöra om den nya planen är "framtidssäker".
- Vi lanserar vår nya plan i dag och imorgon får vi veta hur regeringen vill införa det nya regelverket. Vi har jobbat mycket med de här frågorna och försökt få reda på hur departementet resonerar och jag skulle säga att vi gjort allt vi kan för att uppfylla de krav som vi tror kommer att komma, säger Eva Pantzar Waage.
Att intjäningen för Max Matthiessen kommer att bli lägre nu när man skapar mer flexibilitet i avgifter och service, tror inte Eva Pantzar Waage. Hon påpekar att antalet företag som nu anslutit sig till planen ökat och att premievolymerna ökat.
- Vi ser även stora möjligheter i att erbjuda digitala tjänster och har nu bland annat lanserat ett verktyg där de anställda på ett enkelt sätt kan få råd. Det tror vi är en tjänst som många företag kommer att vilja erbjuda till sina anställda som inte tidigare har fått någon rådgivning, till exempel anställda med ITP1, Avtalspension SAF-LO och även de inom ITP2 som inte valt en egen pensionslösning säger hon.
Man utökar alltså affären från tiotaggare, anställda med individuella tjänstepensioner och ledningsgrupper till att erbjuda tjänster till alla anställda, något som företagen visat stort intresse för, enligt Eva Pantzar Waage.
Nytt är också att man ersätter de fyraåriga avtalen med tillsvidareavtal och företagsspecifika avtalstider. Kortare avtalstider gentemot försäkringsbolagen innebär att man kan förbättra och justera planen löpande.
Det har tidigare funnits inlåsningseffekter där försäkringsbolagen har kunnat ta ut flyttavgifter på som mest fem procent av kapitalet, något som i praktiken låst in kunderna i tidigare gjorda val.
- Femprocentaren är borta och flyttavgifterna har i praktiken halverats i den nya planen. Hur hög avgiften blir bestäms av vilken service och avgiftsnivå man valt, säger hon.
Här bör påpekas att tre procent av kapitalet kan vara en avgift som kan verka avskräckande för många kunder fortfarande. Regeringen förbereder just nu en promemoria om effektivare flytträtt men det är oklart om vad den kommer att innehålla.
Skandia som tidigare varit ensam leverantör av riskförsäkringar för till exempel sjuk- och premiebefrielseförsäkringar blir nu mer konkurrensutsatta än tidigare. Detta eftersom SPP och EuroAccident blir valbara riskförsäkrare. Alla riskförsäkringsbolag måste dock minst tillämpa de villkor som Skandia erbjuder och då blir det fokus på pris.
Hon konstaterar att köparna av pensionstjänster ute på företagen blivit betydligt bättre rustade och pålästa och att många även valt att ta in externa konsulter i arbetet.
- Det tycker jag är en bra utveckling och vi ser en stor skillnad mot tidigare upphandlingar. Bara sedan UIG 4 som upphandlades för fyra år sedan så har det skett en förflyttning. Många har blivit superprofessionella eller tar hjälp av konsulter när de upphandlar numera, säger Eva Pantzar Waage.