NYHETSARKIVET
29 maj 2017 12:26
Svensk Finanslobby klagar på Bolund och Thedeén
I förra veckan skickade lobbyorganisationerna Svensk Försäkring, Fondhandlarföreningen och Fondbolagens förening klagobrev till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och generaldirektören för FI, Erik Thedeén.

Organisationerna oroas över att rättssäkerheten på finansområdet är hotad eftersom regleringsprocesserna i EU och överföringen av EU-reglering till svensk rätt inte fungerar tillfredsställande. Organisationerna vill nu bidra med tips till hur processerna kan genomföras på bättre sätt och bjuder därför in till dialog.

"Rättssäkerheten i processerna när staten arbetar fram nya regler brister tyvärr återkommande. Det är oerhört allvarligt, till syvende och sist i ett demokratiperspektiv. Vi inbjuder till dialog om konkreta förslag för en bättre ordning", säger en av undertecknarna, Svensk Försäkrings chefsjurist Johan Lundström, i en kommentar.

Det ska påpekas att Johan Lundström tidigare varit chef på finansdepartementets Finansmarknadsavdelning och i praktiken alltså skjuter på sin efterträdare.

Bolund och Thedeén får nästintill identiska brev där lobbyisterna påpekar att den massiva nya regleringen "riskerar att hämma tillväxt och innovationskraft i näringslivet – men också hindra effektiv konkurrens på marknaderna".

Det är nu inte regeringens fel. Mycket av regleringen kommer ju från Bryssel men införandet i svensk lag och den praktiska utformningen av tillämpningen är dock regeringen och myndighetens sak.

Avsändarna av breven tycker att det råder en "bristande dialog" med de respektive branscherna, något som gäller såväl regeringskansliets som FI:s hantering av nya regler som via direktiv kommer ifrån EU.

"Ett stort problem är att dessa detaljerade regleringar ofta är svårtillämpade och föga anpassade till verkligheten i Sverige", konstaterar man i brevet till Per Bolund.

Organisationerna tycker att man borde biffa upp departementet och Finansinspektionen för att hinna med att få fram svensk reglering i tid och skriver att det vore bra med en "resursöversyn och prioritering hos departement och myndigheter".

Man klagar också över att konsekvensbeskrivningarna av nya regler är otillräckliga och att det blir för "kort tid mellan beslut om ny reglering och tidpunkten när den ska börja tillämpas".

Det här kokar enligt brevskrivarna ned till vad man kallar "brister i den demokratiska förankringen av ny reglering".

Återstår att se vad regering och inspektion tar till sig av kritiken och om de respektive branscherna får bättre tid på sig för att anpassa sig till i fortsättningen. Det är ju ingen brist på nya regler i pipen, till exempel IDD, tjänstepensionsregleringen och MiFID 2, för att bara nämna några.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907