NYHETSARKIVET
24 maj 2017 12:04
Alecta: Dyrt att hamna utanför kollektivavtalsplanerna
Fond- och depåförsäkringsprodukter fick under förra året in totalt 114 miljarder kr i premier. En stor del av dessa hamnar i kollektivavtalade tjänstepensionsplaner via upphandling, men stora belopp går även till företagsegna eller förmedlarbyggda gruppupphandlade planer.

Dessa har ofta en sak gemensamt - de blir dyrare för individerna, något som resulterar i att anställda får lägre pension än vad som blivit fallet om de hamnat under kollektivavtalsparternas prispress.

Alecta och PTK kommer på tisdag att presentera en ny rapport som visar hur stora skillnaderna i utfall kan bli och vilka sparkrav som ställs på anställda som till följd av höga avgifter riskerar lägre pension.

Företag som av olika skäl inte vill ha kollektivavtal men ändå vill erbjuda tjänstepensioner till de anställda har tre alternativ. De kan köpa pensionerna av ett försäkringsbolag över disk. De kan gå in i någon gruppupphandlad plan eller, om det handlar om större företag, göra en egen upphandling, något som större företag med resurser kan göra.

- De förmedlarupphandlade planerna fungerar ibland bra på papperet med attraktiva priser i grunden. Man erbjuder numera även nettopriser, utan rådgivning. Men tittar man närmare på volymerna som hamnar i nettoplaner så är de väldigt små, ibland knappt mätbara, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, som varit med och tagit fram rapporten.

Han påpekar vidare att rådgivning ofta leder till att anställda väljer att placera i dyrare fonder, ofta i förmedlarnas egna fond-i-fonder, något som ofta leder till ett försämrat pensionsutfall.

- Man smyger ofta in något moment i rådgivningssituationen som gör att det blir dyrare än vad grunderbjudandet innehåller, säger han.

Han medger dock att det kan vara kvalitetsskillnader mellan fonder, och kvalitet är något som ofta anförs för att motivera högre priser.

- Men både empiri och forskning är glasklar på den punkten: Det blir inte bättre bara för att det är dyrt. Och värst är att många inte ens vet vad de betalar. Någon som väljer att köpa en kostym för 25 000 kr gör det för att få något som upplevs vara av hög kvalitet. Men med fonder kan det vara svårare att avgöra kvaliteten på förhand och därför måste man vara noga så att man inte i slutänden betalar 25 000 kr för en Dressmankostym, säger han.

För att få företag och individer att öppna ögonen och inse betydelsen av avgiftsuttagen i de icke kollektivavtalade planerna har man räknat ur två perspektiv, den anställdes och företagets.

- Vi visar med väldigt konkreta exempel hur mycket en anställd själv behöver spara vid sidan av tjänstepensionen för att nå upp till kollektivavtalsnivån. Men vi har också tittat ur arbetsgivarens utgångspunkt och visar där hur mycket mer man måste sätta av till tjänstepensioner för att komma i nivå med vad man kan förvänta sig från de kollektivavtalade planerna, säger Staffan Ström.

Rapporten presenteras i sin helhet på Alecta tisdag den 30 maj.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907