- Det är vår plattformsstrategi som nu visar att den fungerar. Vi är att likna vid ett IT-bolag som använder vår koncession och vår infrastruktur till alla som vill använda sig av den. Det är som att vi upplåter rälsen åt många olika aktörer och sen låter vi dem köra sina tåg på den, förklarar Claes Carlson, vd för Danica, den kraftiga uppgången.
Han påpekar att man har 21 olika depåinstitut som kunder, vid sidan av de affärer som kommer från de stora förmedlarna Söderberg & Partners och Max Matthiessen. Till det kommer moderbanken Danske Bank som också säljer Danicas olika produkter.
Danica har också satsat på att finnas på alla plattformar för kollektivavtalade försäkringar, något som flera av konkurrenterna dissat.
- Vi får in omkring två miljarder kronor om året från de kollektivavtalen och det är omkring 15 procent av våra totala premieintäkter, säger Claes Carlson.
Nu är det mycket i stöpsleven när det gäller nya regelverk för försäkringsdistribution som kan komma att påverka marknaden men exakt vilka effekter det kan komma att få på Danicas tillväxt kan man enligt Claes Carlson bara gissa om.
- Jag tror att vår tillväxt kan komma att fortsätta som hittills under de närmaste två åren. När regelverken kommer på plats kan det bli förändringar men jag själv gillar idéerna i förmedlingsdirektivet IDD som skärper kraven på transparens, något som gör att det blir tydligare vad de olika delarna i värdekedjan kostar, säger han.