Tjänstpensionsbolaget KPA redovisar en något högre totalavkastning än Folksam Liv och nådde 2 procent, att jämföra med samma period i fjol då man låg på röda sidan med -0,2 procent.
Bolaget, som i praktiken får alla premier vid ett tillfälle varje år när tjänstepensionspremierna betalas in, kunde räkna in 115 000 nya kunder under fjolåret, en ökning med 12 000, jämfört med året innan. Här handlar det förstås främst om ickeväljare från kommun och landstingsmarknaden. Bolaget har ju av avtalsparterna fått ansvaret att vara ickevalsalternativ.
Premieinkomsten uppgick till 10 218 miljoner kr under första kvartalet, drygt en miljard kr mer än samma kvartal i fjol (9 094 miljoner kr).
Solvensgraden låg på 168 procent (157) och det förvaltade kapitalet summerades till 160,6 miljarder kr, en ökning med 20 miljarder kr (140,7) till följd av nya premier och positiv kapitalavkastning.
KPA får in sina kunder "gratis" i och med avtalet om ickevalet. Det gör att man har en mycket låg förvaltningskostnadsprocent. Den låg vid utgången av kvartalet på 0,1 procent och har halverats sen förra året (0,2). Anledningen är förstås, precis som i fallet med Folksam Liv, att måttet förvaltningskostnadsprocent mäter kostnader i förhållande till förvaltat kapital.