Idag släppte Finansinspektionen sin nya konsumentskyddsrapport och en av de största riskerna som myndigheten lyfter fram utöver skuldsättningen är att konsumenternas sparpengar hamnar i olämpliga placeringar.
FI vill att bolag som säljer dessa produkter tar ett större ansvar och anpassar dem utifrån konsumenternas förutsättningar och behov. Det gäller både risk och komplexitet men även avgiftsnivån.
Sparande i försäkringsprodukter lyfts också fram som en särskild konsumentrisk, bland annat för att kunder riskerar att behandlas orättvist när överskott ska fördelas i livförsäkringsbolag. Det var för övrigt något som var grund för Skandias beslut att införa ett tak på en miljon kr för nyteckning av k-försäkringar i Skandias traditionella försäkring.
FI pekar också på en risk för att kunder som flyttar försäkringar inte tillräckligt väl kan avgöra konsekvenserna av att flytta pensionskapital mellan olika aktörer.
Provisioner är något som FI tagit upp flera gånger och det är ingen hemlighet att man eftersträvat ett brett förbud mot ersättningar till rådgivare som kommer från någon annan än direkt från konsumenten. Kommande MiFID 2-direktivet innehåller inget sådant brett förbud, istället framgår det att provisioner får tas av värdepappersbolag endast om de höjer kvaliteten på tjänsten.
Men granskning av hur företag hanterar intressekonflikter ska fortsätta att prioriteras högt i tillsynen, uppger FI i rapporten.
"Vid sidan av det ser FI ett stort behov av att branschen tar till sig syftet med de nya reglerna och ändrar sina ersättningsmodeller. FI ser gärna branschinitiativ som syftar till att hantera de intressekonflikter som provisioner ger upphov till, snarare än att förlita sig på att informera om att intressekonflikterna föreligger", skriver myndigheten i konsumentskyddsrapporten.
När det gäller den digitala utvecklingen på rådgivningsmarknaden, något som Finansinspektionen talat väl om under bland annat ett eget forum på området, så är man fortfarande positiv men framhåller samtidigt att det även innebär en tillkomst av nya risker. Gränsdragningen mellan vad som är försäkringsförmedling och tillståndspliktig investeringsrådgivning kan ibland vara svårare att göra än vid traditionell rådgivning, menar FI.