NYHETSARKIVET
4 maj 2017 12:05
NIX-telefon lobbar för att slippa tuffare krav
Föreningen NIX-telefon, som sedan 1999 tillhandahåller den databas dit man kan anmäla sig för att slippa bli uppringd av telefonförsäljare, har tagit fram en rapport för att visa på att branschen själv är bäst på att reglera frågan och att man inte behöver strängare reglering i lag.

Anledningen till att man gjort rapporten just nu är att det finns en ny EU-reglering som bland annat innebär att medlemsstaterna kan införa regler som innebär att konsumenterna aktivt måste meddela att man vill bli uppringd av försäljare, så kallad "opt-in".

I Sverige fungerar NIX-registret tvärtom, så kallad "opt-out" vilket innebär att man aktivt ber att få slippa försäljarna. Det är något som omkring 3 miljoner kunder redan gjort.

I Sverige har frågan om NIX-registret utretts i utredningen Ett stärkt konsumentskydd vid telefonförsäljning, (SOU 2015:61). Utredningen ansåg att NIX-tjänsten fungerade och ansåg inte att det behövdes något statligt spärr-register eller krav på samtycke, opt in.

Men NIX-föreningen, där bland annat Svensk Försäkring ingår, oroas av att Konsumentverket skärpt tonen på sistone och öppet förespråkar ett opt in-system, bland annat i sitt remissvar till utredningen och i offentliga sammanhang, vilket NIX-föreningen noterat. Någon politisk reaktion på det förslaget har ännu inte kommit.

Däremot ser det ut som man kan få mera framgång i sitt andra förslag som innebär att man inte ska kunna teckna muntliga avtal vid telefonförsäljning utan att kunderna alltid ska få underteckna skriftliga avtal vid telefonförsäljning. Den frågan bereds nu hos konsumentminister Per Bolund (MP), även om inget är klart exakt hur en kommande reglering ska se ut.

Konsumentverket har dessutom surnat till rejält på NIX-föreningen och den 2 februari 2017 valde man ensidigt att säga upp överenskommelsen med NIX "efter fruktlösa förhandlingar med föreningen NIX-Telefon", enligt NIX rapport.

Konsumentverket anser att NIX-registret inte varit tillräckligt effektivt och att det funnits för många olika undantag som gjort att regleringen blivit tandlös, något som man påpekade i sin konsumentrapport för två år sedan, 2015.

NIX-föreningen verkar oroad över att lagstiftaren ska gå på Konsumentverkets linje och alltså införa strängare krav än de som gäller i dag och har därför skickat sin rapport till regeringen, där Pensionsnyheterna hittat den.

Föreningen vill förstås slippa opt-in förfarandet och skälet är förståeligt, ur branschens synpunkt. I Konsumentverkets rapport från 2014 konstaterar man att 96 procent av svenskarna generellt sett är negativa till att bli uppringda i säljsyfte av företag de inte är kunder hos. (Och om man inte får ringa till kunderna för att fråga om de vill bli uppringda av säljare kan det bli svårt…)

Konsumentskyddsutredningen från 2015 pekade på att ett opt-in system skulle kunna få stora effekter på marknaden och visade att 30 000 personer, bland dem många ungdomar, i dag jobbar med telefonförsäljning och att deras försörjning skulle hotas av striktare regler.

Dessutom ansåg utredningen att ett opt-in system skulle gynna stora, etablerade företag med en befintlig kundstock, medan den skulle leda till svårigheter att starta och driva verksamhet för nya företag som försöker etablera sig på marknaden - något som i förlängningen skulle leda till bristande konkurrens och färre valmöjligheter för konsumenterna.

Som det nu är lär det knappast komma några nya och tuffare regler till den 25 januari när den frivilliga EU-förordningen träder i kraft. Men politiskt är det inte omöjligt att man i kölvattnet av Premiepensionsskandalerna börjar fundera över om det krävs andra och tuffare regler kring telefonförsäljning.

Pensionsmyndigheten föreslog till exempel i sin delrapport till Pensionsgruppen i mars att man i framtida samarbetsavtal med fondbolagen skulle kunna förbjuda direktmarknadsföring av fonder i premiepensionen, åtminstone när det gäller telefonförsäljning. Utan möjlighet till telemarketing hade inte Allra, Falcon och de andra premiepensionsrådgivarna kunnat växa sig så stora som de gjort.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907