EU-domstolens generaladvokat Melchior Wachelet föreslår i ett förhandsavgörande att svensk garantipension ska beräknas på försäkringsperioden i Sverige. Rätten att uppbära en minimiförmån vid ålderdom som den svenska garantipensionen ska bedömas enligt svensk lag.
Förslaget från Wachelet gäller ett mål där en polsk kvinna som varit i bosatt i Sverige sedan 1980 och gått i pension 2005 fick sin garantipension nedräknad till 0 kronor av Försäkringskassan, då hon hade både en svensk och en polsk försäkringsperiod.
Försäkringskassan gjorde då en beräkning baserad dels på nationella svenska bestämmelser och dels enligt en pro rata-princip i förordningen 1408/71 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen.
Högsta förvaltningsdomstolen meddelade prövningstillstånd i målet 2013. Detta efter att den polska kvinnan 2011 överklagat Försäkringskassans beslut hos Förvaltningsrätten, som sedermera avslog överklagandet.
Kvinnan överklagade beslutet till Kammarrätten som inte meddelade prövningstillstånd. Hon gav dock inte upp utan överklagade även det beslutet till Högsta Förvaltningsdomstolen.
Högsta förvaltningsdomstolen upphävde det överklagade beslutet och meddelade prövningstillstånd. I beslutet framgår att kvinnan yrkat att "kassans beräkningssätt missgynnar invandrade personer från andra EU-länder med låga inkomstpensioner."
Pensionsmyndigheten, som idag är den institution som har som uppdrag att beräkna och betala ut allmän pension, menade i sin tur att försäkringsperioder från en annan medlemsstat är en utfyllnad och medför att en pensionstagare kan överkompenseras.
Generaladvokat Wachelet håller dock inte med utan skriver att garantipensionen är skattefinansierad och inte beräknas på grundval av "förmånstagarnas egna inbetalningar och hur länge de varit anslutna till försäkringssystemet".
Förordningen ska alltså tolkas så att när man gör en beräkning av den pensionsgrundande inkomsten ska den pension som man har rätt till från andra EU-länder räknas in. Det är alltså inte korrekt att göra en pro rata-beräkning utan det är de faktiska siffrorna som ska användas.
"Jag anser sammanfattningsvis att artikel 50 i förordning nr 1408/71 ska tolkas så, att den behöriga institutionen vid sin beräkning av rätten till en minimiförmån vid ålderdom kan ta hänsyn till pensionsinkomster som den försäkrade uppbär i en annan medlemsstat", skriver han i förhandsavgörandet.