Följetongen om de kabinanställda på SAS som anser sig snuvade på sina 60-årspensioner maler vidare i juridikens kvarnar. Som vi berättat tidigare förlorade fackförbundet Unionen i december i tingsrätten när det gällde att talan mot Unionen skulle avvisas. Unionen tyckte inte att de kabinanställda skulle stämma sitt fackförbund utan ansåg att det var arbetsgivaren SAS som man skulle kräva pengar av.
De kabinanställda har dock hävdat att det är Unionen som gått med på den ändring i kollektivavtalet som gjordes i SAS besparingsprogram där alla fick 65 års pensionsålder som är problemet och att det därför är facket som ska ersätta de kabinanställda.
De har haft ett "eget" system där de gjort löneavståenden som lett till att de haft möjlighet att gå i pension vid 60 års ålder. Det sparande som de samlat ihop under åren för att finansiera den lägre pensionsåldern gick enligt de kabinanställda upp i rök i samband med den generella höjningen av pensionsåldern.
Unionen överklagade tingsrättens beslut till hovrätten men gick på pumpen även i hovrätten som inte beviljade prövningstillstånd.
Men Unionen ger inte upp. I förra veckan överklagade man hovrättens beslut till Högsta Domstolen och hävdar att målet rymmer "tidigare oprövade rättsfrågor med avseende på det arbetsrättsliga regelsystemet, föreningsrättsliga frågor och skadeståndsrätt".
Dessutom hävdar man att både tingsrätten och hovrätten dömt fel eftersom man "förbisett flera av de omständigheter som förbundet åberopat till stöd för sitt avvisningsyrkande när de tagit ställning till saken respektive till om prövningstillstånd skulle meddelas."
- Vi fick in överklagandet den 17 april och enligt praxis ska vi fatta beslut inom ett halvår när det gäller prövningstillstånd. Men det kan även gå fortare än så och det kan komma ett beslut inom ett par månader, säger Anna Lissola, som handlägger målet vid Högsta Domstolen.
Det är värt att påpeka att målet i den här delen bara handlar om de kabinanställda kan stämma Unionen. Frågan om de har rätt i sak och rätt till ersättning har man ännu inte kommit till, nu handlar det bara om frågan om de kabinanställda har rätt att stämma Unionen och få ersättning för de pensionspengar som de tycker har gått upp i rök.