NYHETSARKIVET
25 apr 2017 11:54
Stora problem för depåförsäkringar efter 2018
De svenska depåförsäkringarna lever farligt. Detta eftersom de inte passar in i det nya EU-direktivet PRIIPs där den som erbjuder en produkt också måste lämna dokumentation om de placeringsalternativ man erbjuder och vilka kostnader och risker som är förenade med dessa i de obligatoriska faktabladen.

Eftersom det är möjligt att placera i såväl enskilda aktier som obligationer blir det svårt att dokumentera risken i dessa, något som gör det svårt att pressa in dem i den definition som finns i direktivets skrivningar och i de tillämpningsföreskrifter som parlamentet klubbat, de så kallade RTS:erna.

Sverige har agerat och regeringen skickade förra året brev till kommissionen och påtalade problemen med depåförsäkringarna och fick ett svar som enligt Svensk Försäkrings Johan Lundström kunde tolkas som ett "semipositivt besked". Detta eftersom kommissionen då skrev att man avsåg att ta till sig de svenska synpunkterna. Det har dock ännu inte givit något avtryck i de skrivningar som nu gäller.

Enligt Johan Lundström innebär skrivningarna i RTS:en stora problem för de svenska depåförsäkringarna eftersom det i princip inte är möjligt att uppfylla kraven avseende hur risk och kostnader för t.ex. aktier ska presenteras.

Han hoppas ändå på att de kommande frågor & svar-dokumenten, Q&A, från de europeiska tillsynsmyndigheterna (ESA:s) ska innehålla förtydliganden som gör att depåförsäkringarna ska kunna leva vidare.

- Det här är en oavsedd effekt av direktivets skrivningar och det har aldrig funnits någon avsikt att göra det omöjligt att erbjuda depåförsäkringarna. Jag har fortfarande ett visst hopp om att vi kan få förtydliganden i de kommande Q & A. Men lydelsen i RTS:en är verkligen olycklig och det hade utan tvivel varit bättre att lösa problemet i RTS:en. Det är en "normhierarkis nödlösning" och i grunden oacceptabelt från ett rättssäkerhetsperspektiv att reglera genom Q&A. Men vi tvingas konstatera att alla andra tåg nu har gått , säger han.

Utan ett positivt besked i de delarna kommer depåförsäkringar inte att kunna erbjudas på samma sätt som idag, om RTS:en ska följa reglerna strikt. Och det handlar om stora volymer, 40-50 miljarder kr i årliga premier, enligt Johan Lundström.

De bolag som erbjuder depåförsäkringar - till exempel Avanza, Nordnet, Danica, SEB och Swedbank - är stora aktörer som kan då tvingas att anpassa sina erbjudanden och fortsättningsvis bara sälja fondförsäkring eller placeringar på investeringssparkonto, som inte omfattas av PRIIPs.

Vilka konsekvenser som skulle uppstå har inte analyserats varken av ESAs, kommissionen eller någon annan. Ett exempel på en tänkbar effekt är att bristen i regelverket kan innebära en konkurrensfördel för ISK där placeringar kan göras utan försäkringsmoment men med samma placeringsunivers som i depåförsäkringar.

För kunder som vill ha försäkring gäller då, åtminstone på papperet att de endast kan erbjudas en "ren" fondförsäkring.

- Att kunderna ska fås att flytta sitt framtida sparande från depåförsäkringar till ISK är inte avsikten med regleringen, men skulle kunna bli effekten, säger Johan Lundström.

Och det är bråttom. De nya reglerna ska införas 2018 och om det då finns kvar aktörer som säljer depåförsäkringar så blir det FI:s uppdrag att se till att de följer de skrivningar som följer av direktivet.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907