På många av de stora avtalsområdena har facken på bred front fått igenom avsättningar till flexpension, vilket höjer avsättningarna till de anställdas premiebestämda pensioner. På det statliga området plussade man på den gamla "normen" 4,5 respektive 30 procent av lönen med 1,5 procentenheter till en särskild försäkring som gör det möjligt att trappa ned i slutet av anställningen med delpension. De som inte trappar ned kan använda det extra sparandet som förstärkning av ålderspensionen.
Liknande konstruktioner, med både högre och lägre extra avsättningar finns och nyligen slöt arbetsgivarna i Almega avtal med facken inom industrin som på tre år ska ge de anställda ytterligare 0,5 procent av pensionsgrundande lön. Och även tjänstemännen har krävt och fått flexpension, även om man ännu är en bit ifrån "målet" på 2,0 procent, som man satt upp.
Men ett förbund, Kommunal, har ännu inte lagt några yrkanden om att ge sina medlemmar möjlighet till flexpension. De har ju anställda som arbetar på Almegas avtalsområde, bland annat inom personlig assistans och frågan är om man nu tänker ta rygg på det avtal som facken inom industrin landat som både ger mer lön och flexpension.
Den uppgörelse som facken inom industrin nyligen ingick ger 0,2 procent av lönen till flexpensionspremie för 2017 och ytterligare 0,3 procent för år 2019. Sammantaget får man alltså 0,5 procent till flexpension under de kommande tre åren.
För Kommunal som är ett "låglöneförbund" är det här säkert ett dilemma. Av Almegas avtal framgår att pensionsavsättningarna ska räknas in i löneutrymmet vilket i praktiken innebär en löneväxling, man växlar lön mot pension och frågan är hur det tas emot av medlemmarna.
Och Almega tänker inte ge några särskilda favörer till de förbund som nu ska förhandla fram 170 avtal med sju förbund under 2017.
- Avtalsvärdet och avtalslängden inom industrin är normerande och sätter det så kallade märket för den övriga arbetsmarknaden. Det innebär att de efterföljande kollektivavtal som nu ska förhandlas fram inte får vara dyrare än det avtal parterna inom industrin idag träffat, förklarade Almegas vd Anna-Karin Hatt i samband med att man blev överens med facken inom industrin den sista mars i år.
Pensionsnyheterna har frågat Kommunal om man har för avsikt att kräva flexpension för sina medlemmar när man nu ska förhandla om sina löneavtal men från det hållet möts vi av tystnad.
- Som du säkert förstår så kan vi inte svara på denna typ av frågor då de är av strategisk karaktär, skriver Anne-Maria Carlsgård, ombudsman på Arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunal, till Pensionsnyheterna i ett mejl.
Och arbetsgivarna på SKL har inte heller hört att det skulle pågå några sådana samtal inom sektorn. Frågan är bara hur länge Kommunal kommer att kunna försvara för sina medlemmar att de snart är det enda stora fackförbundet som inte sett till att ge sina medlemmar flexpension. Helt klart är att skillnaderna i pensionsavsättningar nu börjar bli stora och där flera avtal har sammanlagda premier på en bit över 8 procent att jämföra med de 4,5 procent som gäller för anställda inom Kommunal.