Allra har nu börjat montera ned sitt PPM-imperium, i svallvågorna efter mediekritiken och Pensionsmyndighetens uppsägning av samarbetsavtalet och kravet på att få ut alla pengar som ligger i bolagets fonder i Luxemburg.
För närvarande har kammarrätten tryckt på stoppknappen för Pensionsmyndigheten efter yrkanden från Allras advokater, vilket gör att säljordern dragits tillbaka. Däremot är det fritt fram för spararna själva att agera vilket många gjort. Hittills har 40 000 av bolagets totalt 130 000 kunder begärt att få flytta ut tre miljarder kr ur Allrafonderna.
Enligt Allras vd Alexander Ernstberger kommer man inte att slå vantarna i bordet utan man kommer att köra de rättsliga processerna i mål.
- Självklart kommer vi att göra det, det finns ingen anledning att inte göra det, säger han till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att det inte finns någon tillsynsmyndighet som visat att man gjort något som strider mot fondbestämmelserna eller fondlagstiftningen.
- Jag tycker att man från Pensionsmyndigheten gått för långt när man fattat beslut på rykten och obekräftade uppgifter. Det de säger om oss bygger på en subjektiv bedömning och när de skrev att de gjort en samlad bedömning hade de inte ens hunnit läsa våra svar på deras frågor, säger Alexander Ernstberger.
- Jag tror att de fick bråttom på myndigheten för att vår styrelseledamot Karin Moberg pratat med dem. Det fick dem att bestämma sig snabbt, säger han och påpekar att samma dag som stoppet kom hade revisionsbolaget Deloittes svenska revisorer gjort tummen upp för redovisningen i Luxemburg.
- På flyget tillbaka fick de besked om att Pensionsmyndigheten agerat och att Deloitte avsade sig uppdraget och anmälde oss till EBM, säger Alexander Ernstberger.
Pensionsmyndigheten baserar sin talan på att Allra inte uppfyllt de krav som man ställer på de fondbolag som får vara med på fondtorget och pekar då på att man i sitt eget bolag i Dubai fått distributionsersättningar på 170 miljoner kr, "pengar som rätteligen borde ha tillfallit pensionsspararna", enligt den talan man skickat till tingsrätten. Myndigheten anser att Allra "åsidosatt sina skyldigheter enligt samarbetsavtalet".
Det avtalet har ändrats, senast i oktober förra året och blivit striktare. Då hade Allra inget att invända mot skärpningarna men nu menar Alexander Ernstberger att den kritik som riktas mot Allras handlande berör saker som hänt historiskt.
- Den absoluta merparten av det de kritiserar är sådant som hände innan avtalet ändrades i oktober förra året, säger han.
Pensionsmyndigheten har också påpekat att Allra ägnat sig åt otillåtna försäljningsmetoder och nämner där bland annat "kapning av Bank-ID, vilseledande uppgifter, användande av fondbytesrobotar och så kallad scrapping" där man visade Pensionsmyndighetens hemsida i redigerad form för kunderna.
Alexander Ernstberger sticker inte under stol med att man varit aggressiv i sin kundbearbetning, något som kunderna klagat på till Pensionsmyndigheten.
Ja, vi har fått klagomål för vår försäljning men det har varit historiskt. Vi har jobbat hårt med det och haft fyra personer som lyssnat igenom samtalen. Kritiken rör främst perioden 2011 - 2014. På senare år anser jag att vi haft en god försäljning, säger han.
Flykten från bolagets fonder får konsekvenser, trots att rättsfrågorna inte är avgjorda.
Nu har man börjat diskutera med de fackliga organisationerna om att minska personalen där ett hundratal personer kan bli uppsagda. Dessutom ska det utskällda Dubaibolaget läggas ned. Detta eftersom de inte längre kan handla med Allras fonder.
- Vi kommer att lägga ned det, det är bara en fråga om när, säger han.