Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och arbetstagarorganisationerna kommer överens om att ta hjälp av medlare för att äntligen få ett nytt pensionsavtal på plats.
Avtalet KAP-KL sades upp i september för att få tryck i förhandlingarna med facken och med förhoppningen att få till ett nytt avtal till årsskiftet. Det blev dock aldrig klart och förhandlingarna skulle återupptas efter julhelgen, vilket arbetsgivarorganisationens vd Helén Källholm uppgav för Pensionsnyheterna i december. Nuvarande avtalet gällde då tills vidare med sju dagars ömsesidig uppsägningstid.
"Vi har länge sett behovet av en ny pensionslösning som är långsiktigt hållbar och som ger kyrkans arbetsgivare förutsägbara kostnader", säger Helén Källholm, vd för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, i en kommentar till den nu frivilliga medlingen.
För nio av tio medarbetare innebär förslaget ingen skillnad eftersom de redan omfattas av enbart en avgiftsbestämd pension, vilket är den nya lösning som föreslås. Villkoren blir desamma som idag men medarbetarna ska kunna tillgodoräkna sig fler intjänandeår eftersom den nedre åldersgränsen slopas.
Förändringen berör bara de som har högst lön idag och tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp. Dessa medarbetare har idag en avgiftsbestämd pension upp till 7,5 inkomstbasbelopp men även en förmånsbestämd pension för den del av lönen över 7,5 inkomstbasbelopp. Det är den senare som ska ändras så att den också blir avgiftsbestämd.
"Förändringen omfattar få individer och därför har Svenska kyrkan möjlighet att snabbt gå över till det nya systemet. Då får församlingarna kontroll på kostnaderna inom bara några år, dessutom slipper vi onödig dubbel och dyrbar administration", säger Helén Källholm.
Det som gör att man har svårt att komma överens handlar om vilka övergångsregler som ska gälla.
Det nya pensionsavtalet som diskuteras nu innebär att avgiften för lön under 7,5 inkomstbasbelopp blir som idag 4,5 procent av lönesumman men utan en undre åldersgräns så medarbetaren får börja tillgodoräkna sig pension från första anställningsdagen.
Lön över 7,5 inkomstbasbelopp får en avgift på 30 procent av lönesumman och de här nivåerna motsvarar de för avgiftsbestämd pension på övriga arbetsmarknaden, enligt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Möjligen kan man tillägga att flexpensionsavsättningar gjort att nivåerna på 4,5 respektive 30 procent av lönen i de olika inkomstintervallen i många andra avtal är högre och det finns en uppsjö av nivåer beroende på lokala avtal.