Pensionsmyndigheten har presenterat flera preliminära förslag på åtgärder för premiepensionssystemet och hur inträdesbarriären kan stramas upp framöver. Ett av de var att ställa kvantitativa krav på fonderna och det har diskuterats att 50 procent av fondkapitalet ska ha andra ägare än Pensionsmyndigheten, något som kritiserades när myndigheten presenterade åtgärderna på ett seminarium hos Fondbolagens förening.
Beroende på hur hårt reglerna tillämpas kan flera stora aktörer i premiepensionssystemet drabbas och många fonder försvinna.
Adam Gerge, medgrundare av fondbolaget Didner & Gerge, välkomnar att det nu ställs högre krav på systemet men tror att ett kvantitativt krav av det slag som nu diskuteras blir svårt att tillämpa.
- Man kan hoppas att man i det förslag man lägger tänker igenom de praktiska frågorna först. Det beror på hur det utformas helt enkelt. Som det ser ut nu är det lite rörigt, tycker jag. Man måste ändå ha klart för sig vad som ska hända om en fonds kapital inom premiepensionssystemet snabbt växer från till exempel 49 till 51 procent. Blir det ett problem för det bolaget då? Ska man komma med regler så måste de vara tillämpbara, säger han till Pensionsnyheterna.
Didner & Gerge förvaltar totalt 67 miljarder kronor i fondbolaget, varav 29 miljarder finns inom premiepensionssystemet. Däremot så är 24 miljarder av de 44 miljarder som förvaltas i Didner & Gerge Aktiefond, bolagets största fond, förvaltade inom PPM.
Adam Gerge tror att det blir svårt att införa kraven på fondnivå och hoppas istället på någon form av kombinationsregler så att det blir lättare att genomföra. Han tror dessutom att flera andra aktörer, som har stora generationsfonder inom premiepensionssystemet, kan drabbas ännu hårdare.
Men överlag välkomnas att konsumenternas säkerhet ligger i fokus och att det i framtiden blir hårdare tag.
- De andra förslagen som dryftas är bra och man får inte heller glömma bort att det trots allt är viktigt att spararna känner sig trygga. Det är grundfrågan, säger Gerge.