Nordnets nya transparenscertifiering är inte en omedelbar reaktion på den senaste tidens rapportering om dyra fonder på hemliga plattformar utan nischbanken kom på idén för cirka sex månader sedan. Efter interna diskussioner togs beslutet att gå vidare för tre månader sedan, säger Sverigechefen Eva Trouin till Pensionsnyheterna.
- Vi har hela tiden ambitionen att förbättra och förenkla för spararna i stort, och kan se att inom till exempel aktiehandel har utvecklingen i branschen kommit långt med tydliga och prisvärda erbjudanden från de flesta aktörer. Inom pension är läget ett helt annat. Produkten engagerar inte på samma sätt eftersom tidsperspektivet är så långt, och är mycket mer svårbegriplig än till exempel att spara i fonder för att kunna åka på en resa eller ha en buffert. Det skapar möjligheter för kundovänlig uppfinningsrikedom i form av höga avgifter, långa handläggningstider och inlåsning. Vi har tröttnat på att utvecklingen och lagstiftningen går för långsamt och vill med detta initiativ försöka driva utvecklingen i en snabbare takt, och hoppas få branschen med oss, säger Eva Trouin.
Hon tror att responsen från befintliga och potentiella partners blir blandad men tror att det till slut blir en bättre affär.
- Initialt kan det säkert få effekten att vi kommer att gå skilda vägar med några av partners, men vi tror också att flera vill ha denna förändring samt att vi kommer att få nya partners som är intresserade av att samarbeta enligt en sådan här modell, säger hon.
Frågan är bara hur långt transparensen ska sträckas. Med så långtgående krav på sina samarbetspartners som Nordnets kan det även komma krav på att försäkringsgivare och fondplattformar som Nordnets får krav på sig att redovisa i kronor och ören hur mycket man tar betalt för att ha fonder på sina fondplattformar. Kanske kommer även krav på fonddistributörerna att berätta hur mycket man tjänar på kickbacks i de olika fonderna.