Brexit får konsekvenser för EU:s försäkrings- och pensionsmyndighet, EIOPA. Enligt uppgifter i Bryssel arbetar Tyskland hårt för att flytta europeiska bankmyndigheten EBA till Frankfurt och slå ihop myndigheten med försäkrings-och pensionsmyndigheten EIOPA.
Samtidigt vill tyskarna flytta konsumentskyddsfrågorna från EBA och EIOPA till värdepappers- och marknadsmyndigheten ESMA i Paris. Det gör att de får stöd från fransmännen. Det erfar Pensionsnyheterna.
Europeiska kommissionen har inlett en EU-konsultation om de europeiska tillsynsmyndigheterna placering, organisation och finansiering. EBA måste flytta från London när britterna lämnar EU om cirka två år. EBA har en årlig budget på 33 miljoner euro och har 159 anställda.
EU-kommissionen känner en press på sig att agera nu innan Brexit-förhandlingarna påbörjas. Flera år har den mäktiga EU-institutionen lovat att i år ta fram en vitbok om EU-myndigheterna framtid.
Samtidigt finns ett tryck på att svara på frågan var EBA ska flyttas i samband med Brexit. EBA-Personalen undrar vad som ska hända med dem och tyskarna vill undvika en utdragen politisk kohandel mellan medlemsländerna kring var myndigheten ska placeras efter Brexit.
Mycket tyder på att Kommissionen försöker vinna tid och inte har en färdig plan för EIOPAs, EBAs och ESMAs framtid och finansiering när britterna lämnar. Det finns en insikt också att det är ineffektivt att ha tre myndigheter i tre olika städer. Det finns också en önskan om att ha en så kallad twin-peak-modell för tillsynen, med en tillsynsmyndighet för bank och försäkring och en annan myndighet för tillsyn av marknaderna.
Ett viktigt argument är också att de flesta banker också har en försäkringsdel och därmed är det logiskt att dessa bolag övervakas av en EU-bankmyndighet.
- Ska Tyskland betala mer när britterna lämnar EU vill de ha kompensation och då blir det naturligt att lägga EBA i Frankfurt eftersom ECB och banktillsynsmyndigheten för större banker, SSM, finns där, säger EU-experten Rickard Ydrenäs som talat med personer djupt insatta i arbetet med översynen av myndigheternas placering direkt från Bryssel.
Valdis Dombrovskis, Kommissionens vice ordförande med ansvar för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen, sa i samband med att konsultationen öppnade på kommissionens webbsida:
"EU måste öka sina insatser för att bygga mer integrerade, effektiva och stabila finansmarknader så att den är utrustad för att ta itu med nya utmaningar. Sund och effektiv finansiell tillsyn är nyckeln till detta mål. Under de sex år efter krisen har de europeiska tillsynsmyndigheterna genomfört viktiga arbete med att utveckla en gemensam regelbok för finansiella tjänster. Jag vill höra från alla berörda parter om hur vi kan se till att dessa myndigheter har störst effekt för att stödja ökad konvergens av tillsynspraxis i våra medlemsstater".
Konsultationen pågår fram till 16 maj 2017.
Läs mer: https://ec.europa.eu/info/finance-consultations-2017-esas-operations_en