NYHETSARKIVET
22 mar 2017 12:12
Pensionsgruppen tittar på AP-fondernas placeringsregler
Den förra AP-fondsutredningen lades ner efter enorm kritik mot några av förslagen men Pensionsgruppen arbetar nu med att titta på buffertfondernas placeringsregler och hållbarhetsarbete.

Finansmarknadsminister Per Bolund har förklarat att regeringen väckt liv i några förslag från utredningen, men att strukturen med de fyra stora fonderna består. Det var ju den stora knäckfrågan som väckte så mycket ont blod när utredningen, som leddes av Mats Langensjö, la sitt betänkande 2012.

Pensionsgruppens sekreterare Stefan Oscarson säger till Pensionsnyheterna att arbetet pågår redan nu. Det rör sig inte om en större utredning utan handlar om att gruppen tittar på vilka delar i AP-fondsreglerna som kan moderniseras utan att väcka liv i de allt för känsliga frågorna som ledde till nedläggningen 2015.

- Förra utredningen havererade ju eftersom den innehöll för många känsliga bitar. Däremot var vi överens om vissa delar och placeringsreglerna och hållbarhetsarbetet var några av dem. Alla var överens redan då att placeringsreglerna bör moderniseras, säger Oscarson till Pensionsnyheterna.

Däremot kan Oscarson inte kommentera för mycket i hur arbetet går till, annat än att Pensionsgruppen går vidare med delar av den gamla utredningen alla inblandade var eniga om.

En remiss ska enligt SvD komma ”i närtid”. Men när exakt detta blir är oklart i nuläget, menar Oscarson.

- Det finns ingen sådan tidsplan, säger han.

Per Bolunds pressekreterare Anna Söderström säger detsamma. Det finns ingen specifik tidsplan men målsättningen är att få klart det innan mandatperioden är slut, säger hon till Pensionsnyheterna.

Senast igår skrev Pensionsnyheterna om att konsultbyrån McKinsey i sin senaste undersökning av AP-fondernas verksamhet nämnde just placeringsregler som något det är väldigt viktigt att se över. Detta på grund av att buffertfondernas avkastning från alternativa investeringar varit god, samtidigt som de begränsas kraftigt av till exempel reglerna att de inte får investera mer än fem procent i private equity.

En del internationella fonder har inte samma strikta krav på sig, skrev McKinsey i sin rapport. Konsultbyrån har redan tidigare tagit upp de begränsande placeringsreglerna i sina tidigare översynsrapporter.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907