I fredags, den 17 mars, lämnade Pensionsmyndigheten en anmälan om brott till Ekobrottsmyndigheten rörande fem personer i Allras ledning. Gärningarna som de ska ha gjort sig skyldiga till rubriceras i anmälan som Trolöshet mot huvudman, grovt brott och brottstidpunkten anges till perioden december 2015 december 2016, alltså när bolaget drev verksamhet i sitt kapitalmarknadsbolag i Dubai.
De fem misstänkta är: Alexander Ernstberger, vd i Allra Sverige AB och koncernchef, David Persson, vd i Allra Pension och ledamot i styrelsen. Olle Marcusson, vd för Allra Management S.A. i Luxemburg, Kristian Wikberg, bolagsjurist och complianceansvarig för hela Allragruppen och Ewran Mersin, vd för Allra Capital Markets, finns också med bland de misstänkta.
Pensionsmyndigheten nöjer sig, än så länge, med misstankarna mot de fem verkställande direktörerna i Allrakoncernen, varför kändisarna i styrelsen - Ebba Lindsö, Tomas Bodström och Meg Tivéus - kommer undan, åtminstone i den här vändan.
Pensionsmyndigheten bekräftar tydligt de misstankar som Pensionsnyheterna, Småspararguiden och SvD med flera i ett antal artiklar pekat på när det gällt Allras förvaltning av fonderna på fondtorget och skriver:
Genom att använda en tveksam och i förlängningen skadlig förvaltningsstrategi har man genererat stora mängder transaktioner i derivatinstrument. Dessa transaktioner har till stor del hanterats av ett av koncernens bolag, Allra Capital Markets, som därvid gjort stora vinster. Allras förvaltningsstrategi verkar ha varit att säkra 50 procent av aktieportföljen med hjälp av optioner/warranter. På längre sikt är detta en mycket tveksam strategi då kostnaderna för optionerna långt överstiger det förväntade värdet av skyddet, skriver Pensionsmyndigheten.
Pensionsmyndigheten visar också att Dubaibolagets vinster stått för mer än 75 procent av hela Allrakoncernens resultat och att man mellan oktober 2015 och december 2016 totalt gjort ett rörelseresultat på nästan 171 miljoner kr.
Pensionsmyndigheten skriver att det är tveksamt om kontrollerna av intressekonflikter har skötts på ett korrekt sätt när det gäller valet av förvaltningsstrategi. Det kan starkt misstänkas att valet av förvaltningsstrategi har betingats av att Allra Capital Markets/International skulle upphandla vissa instrument och därigenom tjäna pengar åt aktieägarna.
Allra har ju i sina egna inlägg försvarat strategin med Dubaibolaget med att många andra fondbolag också gör affärer med egna kapitalmarknadsbolag. Men det behöver inte innebära att man gör vilka affärer som helst och Allras warrantstrategi förefaller vara mycket unik.
Pensionsmyndigheten har nämligen kollat med 1 875 andra fonder och kunnat konstatera att den typ av instrument som förekommer i Allra inte förekommer i någon av de andra undersökta fonderna.
Pensionsmyndigheten noterar också att det gått väldigt snabbt att tjäna pengar i Dubaibolaget. Bolaget fick enligt anmälan sitt tillstånd för att verka i Dubai den 30 november 2015 och fram till den 31 december samma år kunde man, på en månads verksamhet, ensamt svara för 65 procent av Allrakoncernens resultat. Detta från en warrant som inte förekommer i någon annan jämförbar fond.
Pensionsmyndigheten skriver att det redan av Allras egna inlämnade uppgifter framstår som uppenbart att deras strategi inte är i fondandelsägarnas intresse och trots vad företaget påstår inte är en vanligt förekommande strategi på marknaden.
När det gäller vem som är mest skyldig till trolöshet mot huvudmannen Pensionsmyndigheten skriver man att det ligger närmast till hands att misstänka Olle Marcusson eftersom han varit vd i fondbolaget som anförtrotts Pensionsmyndighetens investeringar.
Men myndigheten tycker att det är oväsentligt exakt vem av de utpekade personerna som är att betrakta som den syssloman som har missbrukat sin förtroendeställning gentemot pensionsmyndigheten.
Man anser alltså att man inte bara ska misstänka Marcusson utan att även den som tillsammans med honom medverkat till gärningen. Och man skriver också att fler personer än de nu nämnda kan bli aktuella