Uppgifterna om Allras olika affärer kommer nu i strid ström. I dag kan Svenska Dagbladet visa att huvudägarna i Allra, vd Alexander Ernstberger och David Persson, under 2012 tog in en ny delägare i Allra, som då hette Svensk Fondservice. Investeraren Mattias Bengtsson, som vid tidpunkten var delägare i kapitalmarknadsbolaget Oak Capital, köpte 8 procent av aktierna av Ernstberger och Rothman och betalade då 100 miljoner kr.
Mattias Bengtsson säger till SvD att han själv gjort en värdering av bolaget som vid den tiden, 2012, pekade mot ett värde på 1,5 miljarder kr.
I en kommentar på Allras hemsida, som i allt väsentligt bekräftar Svenska Dagbladets uppgifter, säger Mattias Bengtsson så här om affären och den due diligence han gjort innan han klev in som ägare:
"Någon månad innan förvärvet gjorde jag en DD av Svensk Fondservice och gjorde även en värdering baserat på flera antaganden om tillväxtpotential och framtida värdeskapande som senare skulle bekräftas och i många fall överträffats. Bolaget fick senast i somras en indikativ värdering på över två miljarder kronor av oberoende investmentbanker och var som bekant på väg mot en börsnotering", säger Mattias Bengtsson via Allras hemsida.
Och säljarna kommenterar saken så här:
"Vi såg det som attraktivt att få in en branschkunnig och kapitalstark delägare som kunde säkra utvecklingsplanerna för bolaget. Merparten av vinsten från försäljningen av aktier till Mattias har vi återinvesterat i verksamheten, bland annat genom förvärv. Genom förvärven så har vi lyckats bygga en diversifierad verksamhet, med eget fondbolag, kapitalmarknadsbolag och försäkringsverksamhet som idag omsätter nära 800 miljoner kronor, som sysselsätter 300 personer och som har betalt hundratals miljoner i svensk skatt", kommenterar Alexander Ernstberger och David Persson affären.
Allra tassar dock försiktigt kring frågan om de affärsmässiga kontakterna mellan Svensk Fondservice (Allra) och mellanhanden Oak Capital som tjänat mycket stora belopp på affärerna. Och trots att man haft gemensamma kopplingar som tyder på djupa intressekonflikter, så hävdar Allraledningen att man var helt i händerna på sina förvaltare som bestämde vad man skulle investera i och med vem. Och att affären mellan Mattias Bengtsson i Oak skulle ha affärskopplingar till Svensk Fondservice slår man ifrån sig:
"Nej, självklart inte. Vi som ägare till Svensk Fondservice har aldrig haft ambitionen eller möjligheten att påverka förvaltarnas beslut förvaltares investeringsbeslut med motparter i transaktioner är alltid deras egna. Vi har aldrig någonsin varit delaktiga i förvaltarnas upphandling med någon motpart", kommenterar Allra.
Alltså, de ägare som kontrollerar majoriteten i bolaget lägger sig inte i och ser inte vad förvaltarna gör. Det enda ägarna kan se är att pengarna strömmar in i mellanhandsbolagen som gör affärer som bara är bra för mellanhänderna, inte spararna.
Och att storägarna Ernstberger och Rothman inte haft en aning om de mycket stora investeringar i de warranter som man köpt in via Oak Capital och senare via sitt eget kapitalmarknadsbolag i Dubai är otroligt. De har ju kunnat se vinsterna och publicerar ju uppgifterna i sin egen årsredovisning så någon idé om hur det kunde vara så lönsamt borde de känna till.
Och att gömma sig bakom begreppet best execution som förvaltarna ska efterleva enligt regelverket blir närmast parodiskt när det nu står klart att en warrant som köptes in för 500 miljoner kr hade en inköpskostnad på omkring 40 procent av beloppet, 170 miljoner, vilket Ekot berättade i går.
Och vid försäljningen av värdepapperet, som då givit en 30-procentig vinst, blev mellanhandens förtjänst 73 miljoner kr, eller 15 procent, enligt Småspararguiden.
Om det är den typen av affärer som man gör är det lätt att förstå varför värderingen av bolaget kunde nå upp till två miljarder kr.