Försäkringsförmedlaren Cerberus ska i fortsättningen heta iZave och det tidigare varumärket mönstras ut, med start i dag.
Förmedlarföretaget, som har omkring 15 000 kunder, främst privatsparare och småföretagare, lanserar samtidigt en ny sparplattform och gör om sin affärsmodell genom att tillåta både provisionsarvodering eller provisionsfritt. För kunder som väljer den senare modellen så betalar man genom en fast avgift på kapitalet.
- Vi kommer att lansera en helt ny plattform för sparande för våra kunder där de kommer att ha full flexibilitet. De kan starta ett konto på plattformen digitalt och kommer också att kunna välja sin servicegrad och även bestämma om arvoderingen ska ske via provisioner eller genom en avgift. Dessutom kommer de alltid att ha fri flytträtt, säger vd Alexander Strömstedt, när vi träffar honom på hans kontor vid Humlegården i Stockholm.
Han förtydligar dock med att den fria flytträtten gäller den egna plattformen. Om de försäkringsbolag som man förmedlar till tar ut avgifter för flytt är det inget som iZave tar ansvar för.
Förändringen innebär att kunderna fritt kan välja i vilka produkter de vill spara ifrån plattformen där man till exempel kan fylla ett Investeringssparkonto, en k-försäkring eller en p-klassad försäkring med innehåll. Man har dock ingen försäkringskoncession varför man mot avgift "lånar" den av försäkringsbolaget Danica som alltså är försäkringsgivare för försäkringsprodukter.
- Vi har samarbete idag med sju olika försäkringsbolag och har nära samarbete med Folksam och Danica när det gäller försäkringsprodukter och vi har vår egen sparplattform som vi tycker är väldigt bra. Sparplattformen vi har och de konton som kunderna kan ha där kan kunden nå via ISK, värdepappersdepå eller försäkring, såväl pensionsförsäkring, kapitalförsäkring som tjänstepension, säger Alexander Strömstedt.
Så långt förefaller förändringen större för Cerberus / iZave än för kunderna. Liknande upplägg finns ju hos stora förmedlare på marknaden redan idag.
Undantaget är möjligen att man mot en fast avgift på 1-1,75 procent av det totala kapitalet får utnyttja investerings- och försäkringsrådgivning obegränsat.
iZave innehåller tre olika nivåer för kunderna att välja mellan. En är en digital tjänst som ska heta iZave Digital, iZave Premium och iZave Special Clients som vänder sig till kunder som har minst 2,5 miljoner i sparkapital.
- När det gäller iZave Digital har jag idag ingen information. Det kommer senare, säger Alexander Strömstedt.
Med omgörningen av affärsmodellen gör man tydligt hur mycket det ska kosta att få rådgivning om man handlar provisionsfritt. Och alla distributionsersättningar, till exempel kickbacks som man tar emot, skickas vidare till kundernas konton.
En nettokund betalar då först 1-1,75 procent av kapitalet för kontohållning, service och rådgivning. Köper kunden sedan en fond, till exempel från det egna fondbolaget Atlas, som erbjuder fond i fonder, så får man tillbaka kickbacken, alltså omkring hälften av fondavgiften. Totalt uppgår då avgiften till 2,5 3,25 procent av kapitalet för kalaset.
- För kunder som är intresserade av låga avgifter har vi även indexfonder på vår plattform, säger Alexander Strömstedt.
Förra året sade Skandia upp sitt förmedlingsavtal med Cerberus med hänvisning till att man inte ansåg att bolaget höll måttet när det gällde rådgivningen. Även Movestic och SEB har gjort slut med Cerberus.
Skandia ansåg att alltför många kunder efter rådgivning erbjudits samma typer av placeringar, något som Cerberus inte själva ansåg underligt eftersom kunderna hade likartade behov.
Skandia passade även på att anmäla Cerberus till branschinstitutet InsureSecs disciplinnämnd.
Ärendet i nämnden är under långdragen prövning men något beslut är inte fattat, även om man arbetar med en omfattande utredning. Det är också oklart om man avser att pröva Cerberus / iZave i egenskap av bolag eller om man ska granska enskilda förmedlares verksamhet i bolaget.
Nya plattformen iZave kommer, i likhet med många andra förmedlare som erbjuder egna produkter, att bli tvungna att hantera den intressekonflikt som uppstår. Men det är inte något som Alexander Strömstedt ser som ett problem.
- Det hanterar vi genom att alla rådgivare måste ge lämpliga råd. Alla rådgivare måste motivera i skrift varför rådet är lämpligt. Vi motiverar det också i och med att vi är fullständigt transparenta med att vi har egna produkter och att det finns en intressekonflikt. Vi är också transparenta när det gäller ersättningar och avgifter och vi har oberoende kontrollfunktioner som löpande kontrollerar rådgivningen. Jag anser att vi hanterar det här på ett tillfredsställande sätt, säger Alexander Strömstedt.
Cerberus såldes förra året till New Cap Holding, ett bolag som är noterat på Köpenhamnsbörsen, som även äger bolaget Monyx som i sin tur är storägare i förmedlarnätverket Hjerta.
Delägarna, av vilka Alexander Strömstedt var en av de största med en andel på drygt 33 procent av aktierna, fick då dela på 40 miljoner kr. I avtalet finns dock möjlighet till en tilläggsköpeskilling för den tidigare ägarkretsen på 172 miljoner kr. Den förutsätter dock att man uppnår de resultat man visat i sin affärsplan och därför är det säkert många av de tidigare ägarna som nu håller tummarna för att den nya sparplattformen blir en succé.