Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att utreda hur myndigheten kan möta de frågeställningar och behov som kan uppkomma när bolag erbjuder innovativa fintech-lösningar.
För att stärka Sveriges konkurrens- och innovationskraft har ett nationellt innovationsråd inrättats av regeringen och rådet har pekat på behovet av att regelverk och policys bidrar till att det finns förutsättningar för utveckling av innovativa idéer. Finansinspektionens nya uppdrag är ett led i det arbetet.
Regeringen ser generellt sett positivt på utveckling av ny teknik och nya finansiella tjänster men anser att regelverk och processer vid myndigheter inte alltid är anpassade till den snabba utvecklingen.
"Vi vill underlätta för nya aktörer att starta, växa och verka inom fintech-sektorn", säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i en kommentar.
Just nu råder osäkerhet kring vilka regler som gäller eller att dagens reglering inte är tillräckligt anpassad för den snabba produktutveckling som äger rum i fintech-branschen.
"Detta kan medföra svårigheter för innovativa företags verksamhet. I vissa länder har dialogen mellan myndigheter och fintech-bolag ökat. Syftet är att ge stöd och råd till företag i frågor som exempelvis rör regelverk och tillståndsplikt, ett konkret exempel är s.k. regulatory sandboxes där utvalda företag tillåts pröva affärsidéer under ett lättare regelverk", skriver regeringen.
FI ska genomföra uppdraget tillsammans med Vinnova och uppdraget ska redovisas senast 1 december.