En väldigt liten del av befolkningen vet hur den framtida pensionen påverkas av deltidsarbete. Dessutom kompenserar väldigt få sin partner ekonomiskt vid deltidsarbete, det förs inte över pensionsrätter eller sparas specifikt för den med lägre pensionsavsättning.
Det framgår av en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.
Nästan hälften av svenskarna jobbar deltid någon gång. Bland de yngre som är mellan 20 till 29 år gamla rör det sig om sex av tio personer.
Fyller man 65 år 2018 omfattas man av det nya pensionssystemet där ens pension bygger på inkomsten under hela arbetslivet. Tidigare grundades pensionen på de 15 bästa inkomståren.
Med en pension som grundas på livsinkomsten påverkar deltidsarbete pensionen negativt. Kvinnor arbetar mer deltid och är även mer insatta i deltidsarbetets påverkan än män, enligt undersökningen.
"Följden av att kvinnor i högre utsträckning arbetar deltid blir att de kommer att få en lägre pension, eftersom pensionen grundas på den totala livsinkomsten. För de unga gäller det att inte fastna i deltidsarbete utan försöka arbeta heltid. Det spelar väldigt stor roll för den framtida pensionen", säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques, i en kommentar till undersökningen.
Åtta av tio uppger att de inte kompenserar varandra ekonomiskt, trots att det i många fall är stora skillnader för gifta, sambos eller partners.
"Det är synd att så få känner till att man kan föra över pensionsrätter till varandra. Det är ett väldigt bra sätt att förbättra pensionen för den i hushållet som tjänar minst. Ett sparande i den personens namn är också en bra lösning. Tänk då på att sparandet bör vara enskild egendom, vid händelse av skilsmässa", säger Arturo Arques.