NYHETSARKIVET
28 feb 2017 12:45
Lagändringar som följer av PRIIPs presenteras i propp i dag
I dag la regeringen fram en proposition som handlar om följdeffekterna av införandet av den kommande PRIIPs-regleringen för paketerade försäkringsbaserade investeringsprodukter. För enkelhets skull kan sägas att förordningen träffar privata kapitalförsäkringar i både i traditionell försäkring och fond- och depåförsäkring. Däremot får regleringen ingen bäring på privata pensionsförsäkringar eller tjänstepensioner.

Regleringen i PRIIPs kommer att innebära att den som marknadsför och säljer kapitalförsäkringar på ett enkelt sätt i ett faktablad ska visa en potentiell kund om risker och avgifter med produkten. Här blir det dock lite klurigt för fondförsäkringarna som ju främst är ett skal för fondbolagens fonder kommer att omfattas av den kommande förordningen. Fondbolagen däremot omfattas inte av regleringen.

Så informationsbladen kommer att innehålla försäkringsinformationen men sen måste bolagen hämta uppgifter från fondbolagen som har en annan typ av informationsblad att arbeta med, Key Investment Information Document, KIID.

Här kommer det att krävas någon sorts ”parlör” så att de risker som fondbolagen presenterar också går att läsa in i informationen för kapitalförsäkringar eller depåförsäkringar. Det kan dock bli svårt, påpekar Anders Johansson, senior legal advisor på SEB Pension & Försäkring.

- Om man tar en depåförsäkring så kan ju en kund få råd att placera i enskilda aktier eller obligationer. Dessa instrument omfattas ju varken av PRIIPs-regleringen eller av UCIT:s-lagstiftningen och det blir svårt att hitta något bra sätt att beskriva risken i den typen av placeringar, säger han.

Men dagens proposition rör egentligen inte själva PRIIPs-förordningen, som Sverige måste följa, till punkt och pricka. Propositionen handlar om följdeffekter av förordningen. Till exempel ska det finnas straffsanktioner i lag för den som bryter mot förordningen och här har medlemsstaterna vissa frihetsgrader och kan till exempel ta i hårdare än vad som följer av förordningen, även om Sverige nu inte verkar vilja gå den vägen.

En annan effekt är att Sverige har rätt att bestämma vilken myndighet som är behörig myndighet att se till att förordningen efterlevs och här har man utsett Finansinspektionen att vara lokal sheriff i Sverige medan EIOPA ska ha ansvaret för tolkning av förordningens regelverk på den övergripande nivån.

Så även om det kommer en proposition på 120 sidor som nu ska läggas på riksdagens bord är det inga stora förändringar i den. Det stora är PRIIPs-förordningen och den kan Sverige och de svenska aktörerna inte göra så mycket åt. Den är bara att slicka i sig, vilket ställer alla som säljer privata kapitalförsäkringar till icke-professionella investerare inför nya utmaningar från och med den 1 januari 2018, när förordningen börjar gälla.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907