Tredje AP-fondens totalavkastning för 2016 blev 9,5 procent före kostnader. Det är nästan tre procentenheter högre än föregående års totalavkastning som före kostnader uppgick till 6,9 procent.
Fondens resultat blev 27,9 miljarder kronor. De största bidragen till det starka fjolåret var riskklasserna aktier, inflation, där fastigheter ingår och valuta, enligt fondens årsredovisning.
Tredje AP-fonden har överträffat sin jämförelseportfölj, en långsiktig statisk portfölj (LSP), med 2,3 procentenheter efter avgifter. De senaste fem åren har buffertfonden slagit jämförelseportföljen med 3,3 procentenheter per år.
Dessutom har innehaven i gröna obligationer ökats rejält under året.
Vi har under året markerat vår position som en av Nordens största investerare i gröna obligationer genom att fördubbla vårt innehav. Vid utgången av 2016 uppgick det till 9,5 miljarder kronor, säger vd Kerstin Hessius i en kommentar.
Hessius säger i vd-ordet att AP3 står sig väl i internationell jämförelse med andra fonder med liknande storlek och att fonden dessutom har lägre kostnader. Trots att avkastningen varit god på grund av den expansiva penningpolitiken, starka tillväxten och låga inflationen tror hon inte på samma siffror framöver. Hon flaggar även för att en revidering av AP3:s realavkastningsmål kan bli aktuell längre fram.
Det finns de som spår att en portfölj med 60 procent aktier och 40 procent obligationer dvs. en portfölj med liknande risk som AP3 har, bara kommer att avkasta omkring två procent realt de kommande tio åren. Eftersom utsikterna har försämrats och prognoserna ter sig dystra är frågan om en revidering av AP3:s mål om 4 procents real avkastning i högsta grad levande. Styrelsen har dock valt att avvakta eftersom osäkerhetsfaktorerna
är många och frågan brådskar inte. Målet är långsiktigt utformat och med de senaste årens goda resultat i bagaget kan vi ligga kvar på nuvarande risknivå, säger Hessius i vd-ordet.