I dag lämnade Folksam sin bokslutskommuniké för 2016. Enligt Finansdirektör Jesper Andersson är resultatet stabilt.
- Vår vd Jens Henriksson kallade det stabilt men jag skulle säga att det är bättre än så. Vi har en fantastisk ekonomisk ställning och står fullständigt rustade för framtiden, säger han till Pensionsnyheterna.
Att vara rustad för framtiden innebär att man klarar av att hantera en tuff miljö framöver som framför allt beror på det låga ränteläget. Här har Folksam under året och även nu under 2017 sålt av delar av statsobligationerna i ränteportföljen och ersatt dem med gröna obligationer i stor skala. Hittills har man placerat 7 miljarder kr i tillgångsslaget och ramen för den typen av investering har höjts till 12 miljarder.
De gröna obligationerna som emitterats av såväl Kommuninvest som av enskilda kommuner ger högre avkastning än statsobligationer. Vid förvärvstillfället fick man betala för Kommuninvest, men i takt med att räntan kommit upp sedan dess så ligger räntan nu över nollstrecket.
- Vi ser att den förväntade framtida avkastningen kommer att bli lägre och när det gäller utsikterna för 2017 är det rimligt att den hamnar i intervallet 2-3 procent, säger Jesper Andersson.
Folksam Liv har backat en del när det gäller de totala premierna. Under året uppgick premieintäkterna till 9 839 mkr ett rejält tapp från året innan då man fick in 13 479 mkr, en nedgång med nästan 37 procent.
- Förutom åtgärderna för att minska engångsinsättningarna beror det också på att vi gått ur marknaden för seniorkapital och inte längre erbjuder dem. Till det kommer att vi skärpt kraven på våra distributörer. Det innebär bland annat att vi nu kräver Insureseclicens för dem som förmedlar åt oss. Dessutom har vi slopat up-frontprovisioner vilket också kan ha spelat in, säger Jesper Andersson.
När det gäller premier till individuella tjänstepensioner, alltså tjänstepension utanför kollektivavtal, har man tappat en tredjedel av premierna som under 2016 gått från 1,5 miljarder kr till en miljard. Det ska dock inte ses som att man tänker ta sig ur den marknaden.
- Individuell tjänstepension är fortfarande en prioriterad marknad, säger Jesper Andersson.
I det som kallas utvecklingsportföljen, som i stor utsträckning handlar om modernisering av koncernens IT-infrastruktur, så har man fått öka resurserna till det som är regulatoriska förändringar och fått sänka takten i andra projekt.
- Vi trodde att det skulle vara lugnare i och med att vi klarat av Solvens 2. Vi ser dock att det kommer att krävas stora resurser för att möta de regulatoriska kraven som följer av kommande IDD, GDPR, IFRS 17 och Tjänstepensionsdirektivet, IORP 2, säger Jesper Andersson.
Folksam Livs totalavkastning summerades till 8,4 procent för helåret 2016. Konsolideringen var 121 (119) vid årsskiftet för tjänstepensioner och 119 för övrig livförsäkring (119). Folksam har höjt återbäringsräntan i två steg från tre till fem procent, vilket lär göra att konsolideringen framgent inte bör öka, åtminstone inte om gissningarna om den lägre förväntade avkastningen visar sig stämma.
Solvensgraden uppmättes till 165 procent (162).