Nordnets ägare märkte att förändringstakten för nätbanken gick för långsamt i en värld som kräver konstant förändring och anpassning. Det var en av anledningarna till att ägarsfären sökte att köpa ut Nordnet från börsen och starta ett omfattande förändringsarbete, säger Nordnets styrelseledamot Tom Dinkelspiel, även ordförande i nya ägaren NNB Intressenter, under Pensionsnyheternas seminarium Terminsstart Pension.
- Vi satte oss ner på ägarnivå och diskuterade hur vi skulle driva bolaget vidare. Vi ställde oss frågan om vi var rätt som fortsatta ägare eller om vi skulle leta efter alternativa lösningar. Vi kom fram till att vi ville vara kvar i ägarsfären men hade inte det kapital som krävdes för att driva igenom de förändringar vi ville se, sa han.
Att man lutade sig mot Nordic Capital för att köpa ut banken var för att riskkapitalfirman kan den finansiella marknaden och produkterna väl. Men Öhmangruppen, familjen Dinkelspiels finanshus, är kvar eftersom de är riskminimerare, medan riskkapitalbolag traditionellt sett tar mer risk i sina investeringar.
- Tiden är inte heller drivande faktorn för oss, men så är inte fallet för riskkapitalbolag, som driver mot en framtida exit, sa han.
Dinkelspiel nämner trender som digitalisering, regelverk och en demokratisering av marknaden där bland annat yngre kunder inte är lika trogna banker som äldre generationen varit. Därför är det viktigt att hitta sin nisch och bli ledande i den nischen, menar Dinkelspiel.
Nu väntar ett omfattande arbete och satsningar på it-system som ska hjälpa Nordnet att anpassa sig till alla regelverksförändringar.
- Att verka i en noterad miljö och en kvartalsekonomi passar illa om man gör stora förändringar och stort investeringsarbete och måste tyvärr, på kort sikt, släppa lite på resultatarbetet. Det är fel fokus på ett bolag som lever under ett hårt förändringsfokus, säger han.
Dinkelspiel nämner under sitt tal också att Nordnet ska satsa en hel del på pensionsområdet framöver.