Det är felaktigt att anta att förvalsalternativet är det som väntas ge bäst avkastning i framtiden. Anledningen till att det finns många val från början är att ingen kan säga vilken placering som kan ge bäst avkastning, skriver SPP Fonder i sitt remissyttrande till PPM-utredningen.
Fondbolaget är kraftigt emot förslaget om bekräftelseval och hanteringen av nya sparare och tror att utredningens föreslagna åtgärder slår väldigt hårt mot fondtorgets hållbara utbud. Dessutom försämras konkurrensen rejält.
SPP menar att hållbara fonder är populära inom premiepensionssystemet, något den starka konkurrensen drivit på både inom den breda produktutvecklingen och utvecklingen av AP7 Såfa.
Med utredningens förslag försvinner både den privata konkurrensen och den marknad systemet innebär för hållbara fonder, samtidigt som spararnas pengar skulle föras över till det mindre hållbara statliga alternativet. I en tid när både riksdag och regering vill öka fokus på hållbara investeringar och sparprodukter är detta ett steg i fel riktning. Konkurrensen inom premiepensionssystemet har ofta fungerat bättre än utanför, med resultatet att andra fonder än bankernas, med lägre avgifter och starkare hållbarhetsfokus, kunnat växa sig starka, skriver SPP Fonder.
Ett annat problem SPP ser med utredningen är att fokus verkar ligga på att pengar ska fösas över till ett statligt förvalsalternativ vilket inskränker individens valfrihet. Fondbolaget köper inte motiveringen att så få sparare ändå gör ett aktivt val och att åtgärderna som föreslås bara anpassar systemet utifrån det rådande läget.
En mer rimlig utgångspunkt borde vara att uppmuntra sparare att vara aktiva, oavsett om det resulterar i val av en egen portfölj eller AP7 Såfa eftersom ett av huvudsyftena med premiepensionssystemet är att öka det individuella inflytandet över pensionen.
Vid dagens situation, där endast en liten andel nya medlemmar i systemet väljer att göra ett aktivt val direkt vid inträdet, borde en rimlig slutsats därför istället fokusera på hur man kan öka intresset och kunskapen om premiepensioner för att på så sätt uppmuntra och underlätta för nya pensionssparare att göra ett aktivt val. Det förslag till förändrade valrutiner som utredningen föreslår går emot premiepensionssystemets syfte om att stärka enskildas inflytande över sin pension. Dessutom ökar andelen som väljer över tid och enklare administration av valen kan också på ett enkelt sätt uppmuntra fler att välja, skriver SPP i remissvaret.
Utvärderingsvalen kan också ses som en oskälig påtryckning att flytta till AP7 och det underminerar det första valet spararen gjort, eftersom beslutet inte längre gäller utan måste bekräftas. SPP refererar också till rättsutlåtande från professor Erik Nerep om frågan om lagligheten och giltigheten av negativ avtalsbindning enligt svensk rätt.
Fondbolaget framhåller i remissvaret även att en sund konkurrens gynnat även AP7.
AP7 Såfa har inte uppstått ur ett marknadsvakuum och kommer inte heller att kunna hålla samma höga kvalitet utan fungerande konkurrens. I ett system där alla kunder måste vinnas tillbaka med ny marknadsföring var sjunde år kommer det inte bli lönsamt att utforma och driva långsiktiga produkter med låga avgifter. Detta kommer att missgynna fondmarknaden som helhet och utarma kvaliteten på det fondtorg som kvarstår. Problemet med externa rådgivare kommer snarare att öka än minska om individer automatiskt flyttas över till, eller känner att de riskerar att flyttas över till, en och samma lösning.