PPM-utredningens förslag borde fokuserat mer på bekräftelseval avseende framtida allokering av pensionskapital, inte det existerande. Utredningen går för långt när den föreslår krav på obligatoriska omval även för de kunder som gjort aktiva val.
Det är en av slutsatserna som dras av Handelshögskolan på Göteborgs universitet (HHGU) i remissvaret till utredningen.
Utredaren har förkastat bekräftelsevalet på grund av för omfattande förändringar av system. I själva verket torde få saker vara så enkla att implementera. Istället för att sparare idag kan välja maximalt fem fonder får man ytterligare en fond (Förvalsalternativet) dit framtida pensionsrätter allokeras, skriver HHGU.
Av utredningen framgår att syftet med utvärderingsvalet är att minska risken för lågt premiepensionsutfall. HHGU:s åsikt är att sådana deklarationer inte borde göras till sparare eftersom en sparare med hög andel räntor innan utvärderingsvalet har högre sannolikhet till ett lägre pensionsutfall eftersom kapitalet kan placeras i en fond med högre risk.
HHGU anser också att dylika påståenden kan leda till myndigheten ikläder sig ett rådgivningsansvar.
I remissvaret noteras att allt fler myndigheter har en negativ inställning till rådgivning på grund av negativa erfarenheter från marknaden den senaste tiden. Men att rådgivare missbrukat sitt förtroende är framför allt en fråga för Finansinspektionen, inte andra instanser, då FI har alla till buds stående medel för att öka kunskapskravet samt tillse att rådgivare skall följa de intentioner som finns i lagen och tvingas till att ha konsumenternas nytta för ögonen.
Lösningen är inte att öka komplexiteten och transaktionskostnaderna för rådgivaren då det i slutändan bara leder till felaktiga fond-i-fondlösningar utan värde för pensionsspararen, enligt HHGU.