NYHETSARKIVET
2 feb 2017 12:10
Svarta listan med förbjudna provisioner kvar i Eiopa-förslag för IDD
Eiopa kom i går med sitt förslag till tekniska detaljregler, så kallade delegerade akter, rörande Försäkringsdistributionsdirektivet, IDD.

Förslaget innehåller få överraskningar och myndigheten har kvar sitt hårt kritiserade förslag kring att införa en svart lista med olämpliga, förbjudna, provisioner vid försäkringsförmedling. Sista ordet är dock långt ifrån sagt då Europaparlamentet och EU-länderna kan blockera lagstiftningen och få till en försening. Det skriver Pensionsnyheternas Rickard Ydrenäs efter en analys av förslaget. 

Eiopa kom i går eftermiddag med sitt förslag till delegerade akter rörande försäkringsdistribution, IDD. Industrin har protesterat mot förslaget om införande av en svart lista med olämpliga provisioner under höstens EU-konsultation.

Men kritiken föll platt till marken och Eiopa håller fast vid sin svarta lista i sitt förslag till regler kring provisioner. Industrin kritik har gått ut på att listan är ett sätt att bakvägen förbjuda provisioner och införa ett MiFID-liknande provisionsförbud. Efter en analys kan Pensionsnyheterna konstatera att Eiopa behållit sin svarta lista och enbart förtydligat att listan inte ska betraktas som en lista med förbjudna provisioner. 

Eiopa förslår till exempel att följande provisioner är olämpliga:

• Provisionen uppmuntrar kunden att köpa en produkt/tjänst när en annan produkt/tjänst bättre skulle möta kundens behov.

• Provisionen är främst baserad på kvantitativa affärsmässiga kriterier och tar inte hänsyn till lämpliga kvalitetskriterier.

• Provisionen är oproportionerlig/överdriven jämfört med värdet av produkten/tjänsten.

• Provisionen betalas helt eller huvudsakligen i förskott, “up front”, när produkten/tjänsten säljs.

• Provisionssystemet möjliggör inte återbetalning av provisioner som betalats av kunden om produkten/tjänsten förfaller i ett tidigt skede.

• Provisionssystemet har en villkorad/variabel tröskel eller annan värdeaccelerator som låses upp om ett visst försäljningsmål uppnås.

Tidtabellen för behandlingen av direktivet ligger fast enligt Eiopa och Kommissionen. Nu i vår ska Kommissionen granska förslagen. Men eftersom den mäktiga EU-institutionen lärt sig en läxa under PRIIPs-behandlingen där förslaget till delegerade akter blev nedröstat förra året så har förslagen från Eiopa förankrats väl hos Kommissionen.

Kommissionen har därtill gett Eiopa mycket tydliga instruktioner om hur man vill att innehållet ska se ut i de delegerade akterna - så man kan förenklat säga att förslaget till delegerade akter är ett beställningsverk av Kommissionen. Det skulle därför förvåna mycket om det blir ändringar av Kommissionen i sin interna godkännandeprocess. 

I förra veckan hotade dock Europaparlamentets rapportör Verner Langen att han och parlamentet kan skjuta Eiopa-förslaget i sank om det avviker från överenskommelsen mellan parlamentet och medlemsländerna i rådet. Parlamentet ser inte på blida ögon på om Eiopa går över sina befogenheter och inför nya mer detaljerade regler som det enligt parlamentet inte finns lagligt stöd för. Så sista ordet är långt ifrån sagt kring innehållet och tidtabellen.  

Efter att Kommissionen har godkänt Eiopas förslag till delegerade akter har Europaparlamentet och rådet möjlighet att rösta nej till förslaget efter en upp till tre månader lång granskningsprocess. Det krävs dock för en blockering av lagstiftningen att en majoritet i parlamentet eller bland medlemsländerna lägger in sitt veto. 

Tidtabellen för implementeringen av IDD i Sverige kan alltså ändras om Europaparlamentet eller medlemsländerna i rådet är missnöjda med Eiopas förslag i sin behandling under våren och sommaren. IDD ska om nuvarande tidtabell hålls vara infört i svensk lagstiftning 23 februari 2018 efter att regeringen lämnat en proposition till riksdagen i höst. 

De delegerade akterna och följebrevet finns på Eiopas webbplats:

Delegerade akterna.

Esma-ordföranden Bernardinos följebrev: 

Bernardinos följebrev
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907