Finansinspektionen anser i sitt remissvar på Premiepensionsutredningen att utredaren inte gått tillräckligt långt och anser att systemet i sin nuvarande form inte bidrar till att skydda individerna tillräckligt. FI anser att det finns alldeles för stora risker i de möjligheter som finns på torget och vill därför ta bort stora delar av det nuvarande fondtorget.
FI skriver: "Utredningens förslag går i rätt riktning, men är otillräckliga för att rätta till bristerna i premiepensionssystemet. Idén med utvärderingsval begränsar problem kopplade till att sparare riskerar att ligga kvar med ogenomtänkta och olämpliga placeringar under lång tid. Men den större frågan är varför sparare i ett obligatoriskt pensionssystem över huvud taget ska kunna hamna i placeringar som medför att sparandet riskerar att gå förlorat."
Myndigheten anser att eftersom premiepensionssparandet bygger på tvångssparande i syfte att bygga upp kapital, detta av omsorg om framtida pensionärer, bör man också ha omsorg om spararna så att de inte blir av med delar eller hela sitt pensionskapital genom för riskfyllda eller dyra alternativ. Individerna måste skyddas, menar FI och skriver:
Eftersom spararna är tvingade att delta i premiepensionssystemet, bör konsumentskyddet, inklusive kapitalvärdesskyddet, vara starkt. Att som i det nuvarande systemet tillåta alla typer av Ucits-fonder, även mycket riskfyllda sådana, är därför olämpligt. FI anser att både principiella skäl och erfarenheterna av hur premiepensionssystemet fungerar talar för övergång till en modell med ett litet antal fonder med begränsat utrymme för risktagande, motsvarande det utredningen kallar Alternativ 2.
Det förslaget, som först lanserades av utredare Stefan Engström, byggde på ett mindre antal statliga fonder som skulle hålla nere kostnaderna genom stordriftsfördelar i kombination med ett mindre och mer lättnavigerat fondtorg. FI inser att det skulle minska valfriheten i placeringsvalen men tycker ändå att det är en bättre idé än att låta fondtorget svämma över av olika sparalternativ och skriver:
"Ett snävare fondutbud begränsar valmöjligheterna för sparare med kunskaper och så stark ekonomisk ställning att de har utrymme att ta risker i sitt val av premiepensionsfonder. Dessa sparare har dock i allmänhet möjlighet att anpassa sitt risktagande genom att omfördela andra delar av sitt sparande. Av hänsyn till den majoritet av sparare som inte har ett sådant utrymme och för vilka det allmänna pensionssystemet i första hand är avpassat är därför inskränkningar i fondvalet motiverade. FI förordar därför att regeringen (efter sedvanligt samråd i Pensionsgruppen) tillsätter en ny utredning med uppdrag att analysera hur en lösning motsvarande Alternativ 2 kan genomföras."