NYHETSARKIVET
27 jan 2017 12:08
Lunds Universitet: Missuppfattning att många fonder leder till bättre utfall
Alternativ 2 i Premipensionsutredningen om att begränsa antalet fonder på Pensionmyndighetens fondtorg och införa ett statligt alternativ borde getts ett betydligt större utrymme och en mer samlad bedömning i Premiepensionsutredningen.

Det för Ekonomihögskolan på Lunds Universitet och Knut Wicksells centrum för finansvetenskap fram i sitt remissvar på utredningen.

I det alternativet ingick att antalet fonder utöver förvalsalternativet AP7 Såfa skulle minskas rejält från nuvarande dryga 800 till ett tiotal produkter. Fonderna skulle förvaltas externt men efter ett statligt ägarskap, vilket innebär att fondtorget skulle ombildas till ett statligt sådant.

Det är beklagligt att utredningen inte lade större fokus på en mer samlad bedömning i det alternativet, enligt remissvaret från Lunds Universitet. Åsikten är att det är en missuppfattning att många fonder leder till större konkurrens och därmed ett bättre utfall för spararen. Det centrala här är inte en jämförelse med konkurrenten utan en jämförelse med indexförvaltning.

"Indexförvaltning är enkel och billig. Ett mycket stort antal vetenskapliga studier visar att det är svårt att på sikt åstadkomma ett bättre resultat än index. Mot den bakgrunden menar vi att det i utredningens uppdrag också borde ha ingått en bred och förutsättningslös analys av hur Alternativ 2 kunnat gestalta sig."

Av vikt är då att analysen också innehåller en noggrann diskussion av hur ett sådant statligt fondtorg påverkar ägarkoncentration på aktiemarknaden och risken för en otillbörlig statlig styrning av bolagen.

Generellt delar Ekonomihögskolan och KWC regeringens och utredningens uppfattning att nuvarande systemet måste stramas upp och menar att det stora antalet fonder inte är till gagn för spararna. Det har enbart lett till ett för stort fokus på marknadsföring och rådgivning utan att resultatet för spararna blivit mycket bättre.

Ekonomihögskolan vill däremot, till skillnad från utredningen, se att individbaserade avgifter införs vid fondbyten. Motiveringen gäller främst att enskilda personers beslut inte borde vältras över på andra i systemet.

Något risktak bör dock inte införas, en punkt där Ekonomihögskolan har en annan uppfattning än utredningen.

”Pensionssparande är långsiktigt till sin karaktär och systemet bör därför tillåta ett högt initialt risktagande”, enligt remissvaret.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907