Sveriges Kommuner och Landsting anser inte att det är rimligt att kommuner och landsting ska omfattas av den föreslagna skatten på finansiell verksamhet, så som den beskrivs i utredningsbetänkandet, (2016:76).
Skatten, som vi tidigare berättat om, innebär en ny skatt som ska kompensera statskassan för den momsfrihet som gäller för finansiella tjänster.
SKL skriver att problemet borde kunna lösas genom att man gör undantag för offentliga aktörer med beskattningsrätt.
Eftersom man också är part när det gäller tjänstepensionsförsäkringar vill man inte heller låta den nya skatten träffa dessa försäkringar.
I SKL:s yttrande, som är undertecknat av ordförande Lena Micko, skriver man så här om varför tjänstepensionerna inte ska träffas av finansskatten:
SKL delar inte utredarens uppfattning att tjänstepension ska räknas till hushållens konsumtion av försäkringstjänster. Tjänstepension är uppskjuten lön som arbetsgivaren har att säkerställa. Tjänstepensionsförsäkringar tecknas av arbetsgivarna. Det är också arbetsgivarna som äger försäkringarna och som är försäkringstagare enligt pensionsavtalen. En ökad beskattning av pensionsföretag och pensionsinstitut kommer enligt SKL med största sannolikhet att leda till försämrade pensioner. SKL ställer sig därför avvisande till att låta förslaget omfatta dem som tillhandahåller tjänstepensionsförsäkringar.
SKL anser att frågan om skatt på finansiell verksamhet bör utredas ytterligare.