Som kommentar till regeringens lagrådsremiss om MiFID 2-införandet om ett starkare konsumentskydd på finansmarknaden, som kom i fredags, så skriver Fondbolagens förening att det är bra att mer tydliga regler kring provisioner nu kommer.
Föreningen menar också att regeringens förslag värnar om konkurrensen på marknaden och en väl fungerande konkurrens är den bästa garantin för ett högt konsumentskydd.
I lagrådsremissen föreslår regeringen att det blir förbjudet för oberoende förmedlare att ta emot provisioner.
Ett värdepappersinstitut som har informerat sin kund om att institutet tillhandahåller investeringsrådgivningen på oberoende grund ska inte få ta emot och behålla ersättning eller förmån från tredjepart. Förbudet mot att ta emot och behålla sådana ersättningar eller förmåner ska gälla även när ett värdepappersinstitut tillhandahåller portföljförvaltning. Förbudet ska inte omfatta mindre icke-monetära förmåner som kunden har informerats om och som kan höja kvaliteten på den berörda tjänsten till kunden och som är av en sådan storlek och karaktär att de inte kan anses hindra institutet från att uppfylla sin skyldighet att tillvarata kundens intressen, framgår det av regeringens förslag i lagrådsremissen.
Det är bra att åtgärderna kommer eftersom de skapar förutsättningar för att kunderna kan lita på att rådgivningen är oberoende, skriver Fondbolagens förening i sin kommentar.
De konsumentskyddsregler som kommer med MiFID II är mycket omfattande och kommer att ge fondspararna ökad transparens och en trygghet i att deras intressen kommer först. Ett tydligt regelverk lägger grunden för att oberoende rådgivare växer fram på marknaden, något som kommer att bli ett viktigt komplement framöver, säger vd Fredrik Nordström i en kommentar.
Något som väntas bli tydligare med de nya reglerna, som väntas träda i kraft i januari 2018, är att det blir mer transparent kring hur stor del av fondavgiften som betalas till distributören eller rådgivaren.