Regeringens lagrådsremiss och förslagen för provisionsförbud innebär en mycket tydligare reglering än den befintliga, där rådgivningslagen tillämpas, enligt Fondbolagens förenings chefsjurist Helene Wall.
Fondbolag som ger råd föreslås följa MiFID 2 oavsett om rådgivningen sker inom ramen för fondförvaltningsverksamheten eller med stöd av sidotillstånd. Det blir alltså ett provisionsförbud för oberoende rådgivning och förvaltning, men för andra tjänster blir det möjligt att ta provisioner under vissa förutsättningar. En av dem är att företaget kan visa att det gagnar kunden.
Det blir inte ett mer omfattande förbud än vad som framgår i MiFID 2-regleringen, vilket bland annat Finansinspektionen och Konsumentverket var ute efter.
Regeringen redogör tydligt för att det inte framkommit särskilda skäl av det slag som skulle motivera att Sverige inför ett mer omfattande förbud än direktivet. När det gäller det bemyndiganden som lämnas till Finansinspektionen att införa nivå 2-reglerna i föreskrifter sägs att inte heller föreskrifterna bör gå utöver EU-nivån, skriver Helene Wall i ett epost-meddelande till Pensionsnyheterna.
Wall tillägger att föreningen ser lagrådsremissen som balanserad och väl motiverad.
De stärkta kundskyddsreglerna innebär bland annat att kunder i högre grad kommer att kunna förlita sig på att rådgivning sker utan att rådgivaren är påverkad av provisioner. Det kommer att bli tydligare vad kunden betalar för, till exempel hur stor del av avgiften som går till distribution, rådgivning respektive förvaltning. Det borde leda till ökad konkurrens och prispress. Bra för kunderna och mycket för företagen att anpassa sig till fram till 2018.