Det börjar närma sig att hälften av alla pensionsuttag inom ITP-avtalet görs under kortare tid än livsvarigt. Detta enligt Johannes Hagen, nationalekonom vid Uppsala universitet och ansvarig för en ny rapport om utbetalningstider i tjänstepensionssystemet, som presenterades under ett seminarium på SNS idag.
Hagen har analyserat pensionsutbetalningar till 370 000 nyblivna pensionärer från AMF och Alecta.
Studien visar bland annat tre saker gällande just utbetalningstider. För det första så tar sju av tio pensionärer fortfarande ut sina pensioner livsvarigt, vilket har att göra med att det är förvalet. Men trenden mot allt fler tidigare utbetalningar av tjänstepensionen är tydlig, säger Hagen. I rapporten framgår att mellan 2008 och 2013 så steg andelen tidsbegränsade uttag i ITP2 från 19 procent till 30 procent.
I SAF-LO och KAP-KL var ökningen ännu större. 2008 var andelen tidsbegränsade uttag i SAF-LO endast 10 procent jämfört med 32 procent 2013, enligt forskningsrapporten.
För det tredje så visas det att de allra flesta tidsbegränsade uttagen är på fem år, men att andelen 10-åriga uttag ökat i snabb takt.
Men det kan bli en kostsam affär att ta ut pensionen för snabbt. Under seminariet lyfte Hagen fram ett exempel på en genomsnittlig privat tjänsteman född 1993 som ska gå i pension vid 67 års ålder. Tas pensionen ut livsvarigt är inkomsten 3 300 kronor i månaden, jämfört med 11 300 i månaden om den tas ut under fem år. Därefter faller inkomsten med 38 procent, en markant förändring enligt Johannes Hagen.
Det främsta skälet för ett tidsbegränsat uttag är framför allt för att konsumera nu och leva ett mer aktivt liv innan man fyller 70. Många förväntar sig inte heller att leva så länge som pensionärer och där visar rapporten att det är personer med sämre hälsa som allt oftare väljer att ta ut tjänstepensionen tidigt.