Det låga ränteläget fortsätter att vara ett problem för försäkringsbolag och påverkar dem både som kapitalförvaltare och försäkringsgivare.
Bestående låga räntor gör det svårare att generera avkastning och nu märks en nedgång i totalavkastningen för livförsäkringsbolag som erbjuder tradförsäkringar, skriver Svensk Försäkring i en färsk rapport om omvärldstrender för 2017.
Förväntningarna på den framtida avkastningen måste justeras ner och försäkringstagarna måste ställa in sig på antingen lägre pensionsnivåer eller öka sparandet.
Detta är en diskussion som såväl livförsäkringsföretagen som de politiska beslutsfattarna måste vara beredda på att ta, skriver Svensk Försäkring i rapporten.
En till utmaning som lyfts fram är att EIOPA under året sett över metoden för att fastställa den långsiktiga jämviktsräntan (UFR) i Solvens 2 och föreslagit att UFR ska sänkas i år och därefter ändras utifrån rådande ränteläge.
Den förändringen och dess konsekvenser skulle vara betydande för värderingen av försäkringsbolagens åtaganden, framför allt för livbolag som generellt har långa löptider i sina åtaganden och är därför mer känsliga för förändringar i UFR, menar Svensk Försäkring. Samtidigt framhåller man att det är oklart om förändringen kommer, eftersom både EU-kommissionen och EU-parlamentet ifrågasatt om UFR bör ändras så snart efter ikraftträdandet av Solvens 2.
Svensk Försäkring lyfter även fram regleringar som en utmaning för försäkringsbolag. Detta eftersom allt fler initiativ tas fram och är i ett intensivt slutskede men för få detaljer är kända i nuläget. Det gör att försäkringsbolag måste lägga ner för stora resurser på sitt anpassningsarbete.
Även om många delar av regelverket är klara i god tid och därför kända av försäkringsföretagen kan avsaknaden av viktiga detaljer innebära svårigheter att hinna slutföra arbetet i tid. Forcerad anpassning i slutskedet innebär risk för att det som är den bästa lösningen kan få stå tillbaka av tidsbrist. Det är inte bra för konsumentskyddet. Till det kommer att när ett EU-direktiv ska genomföras i Sverige startar arbetet ofta alltför sent för att ge en rimlig tidsram för anpassning, framgår det av rapporten.