Regeringen varken kan eller får ha synpunkter på enskilda placerings- eller förvaltningsbeslut som AP-fonderna tar. Det skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i sitt svar till vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarves interpellation om buffertfondernas investeringar i det ockuperade Västsahara.
I interpellationen ville Fornarve se Bolund agera för att AP-fonderna ska dra tillbaka sina investeringar i Siemens och Enel och i fortsättningen inte investera i bolag med verksamhet i det ockuperade Västsahara. Dessutom ombads finansmarknadsministern uppmana svenska bolag att inte investera eller bedriva verksamhet i det ockuperade området.
Men att fatta sådana beslut är inte regeringens ansvar. Fonderna styrs genom lagen om allmänna pensionsfonder och styrelsen i respektive AP-fond ansvarar för förvaltningen.
I lagen om allmänna pensionsfonder framgår att AP-fonderna i sin placeringsverksamhet ska ta hänsyn till miljö och etik, dock utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning. Regeringen ansvarar för att utse styrelseledamöter i fonderna och att årligen utvärdera förvaltningen av fondmedlen i den skrivelse som överlämnas till riksdagen. Regeringen varken kan eller får därmed ha synpunkter på enskilda placerings- eller förvaltningsbeslut som AP-fonderna fattar. I likhet med andra statliga myndigheter ska fonderna följa tillämplig lagstiftning och praxis, skriver Bolund i sitt svar.
Vidare pekar han på buffertfondernas dialog med utländska bolag genom sitt gemensamma etikråd.
Därför förutsätter jag att AP-fonderna även i detta fall har agerat i linje med sina etiska åtaganden. Vad gäller svenska företag i övrigt förutsätter jag att de följer relevant lagstiftning och tar sitt ansvar för en hållbar utveckling, säger Bolund.
Lotta Johnsson Fornarve skrev i november att svenska pensionspengar inte bör finansiera exploatering av Västsaharas naturresurser.
Regeringen och riksdagen bör uppmana svenska företag och investerare att inte investera i eller bedriva verksamhet på ockuperat område, precis som redan gjorts i Norge och Danmark, skrev hon i interpellationen, vilket Pensionsnyheterna uppmärksammade då samt gissade rätt om vad Bolunds svar skulle bli.