Handelshögskolan i Stockholm och sponsorn fondbolaget FIM, ska under vårterminen analysera för- och nackdelar med Sverige som fondland jämfört med Luxemburg, Irland, Finland och Norge. Det ska ske inom ramen för internationella masterprogrammet CEMS.
Uppgiften är att fastställa de viktigaste faktorerna som påverkar valet av registreringsland för fondverksamhet och utifrån det göra jämförelsen med andra kända fondcenter.
Fondmarknaden i Sverige är stor och uppgick i slutet av november till 3 480 miljarder kronor. Sommarens fondutredning kom med förslag på hur fondverksamheten i Sverige kan stärkas men samtidigt har flera svenska bolag valt att registrera fonder i bland annat Luxemburg. Förslaget på en särskild löneskatt på finanssektorn kan ytterligare försvåra möjligheterna att driva fondverksamhet i Sverige, enligt FIM.
Det är få länder som överträffar Sverige om man ser till det breda intresset för fonder som sparform. Tack vare premiepensionen äger praktiskt taget alla svenskar fondandelar och åtta av tio har ett privat fondsparande. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv bidrar fondbranschen med både direkta och indirekta arbetstillfällen som i sin tur genererar skatteintäkter. Sverige borde ha alla förutsättningar att stärka sin attraktivitet som fondcenter i Nordeuropa, inte minst i ljuset av den senaste tidens politiska händelser som Brexit. Samtidigt gäller det att förstå vilka faktorer som är avgörande för att fondbolag även i fortsättningen ska välja Sverige som bas, säger Sebastian Högnabba, ansvarig för samarbetet på FIM, i en kommentar.