Sedan årsskiftet finns det nu tre bolag som knutit sin Fullmaktshantering till den elektroniska fullmaktshanteringstjänsten Fullmaktskollen. Först ut var pensionsflyttsbolaget Pensiono som anslöt sig i höstas och sedan årsskiftet har även Nordea Liv & Pension och Lifeplan gått med i klubben.
Vi har länge arbetat för att digitalisera vår fullmaktshantering och är väldigt glada att detta är på plats med hjälp av Fullmaktskollen. Vi ser digitala fullmakter som ett viktigt steg mot en modern och kundorienterad pensionsbransch, säger Karl Erlandzon, vd för Lifeplan.
- Det är roligt att få in två nya aktörer till vår tjänst som vi tycker fungerar på ett bra och enkelt sätt, säger Marie Hosinsky nytillträdd vd för Fullmaktskollen till Pensionsnyheterna.
Det har dock inte varit någon snabb tillströmning av kunder till Fullmaktskollen men redan idag har man en semiautomatisk möjlighet att ta del av information i fullmakterna via en övergångslösning.
- Vi har i dag ett 40-tal bolag som får del av fullmakter som skickas till dem som PDF-filer. Men än så länge är det bara Nordea Liv & Pension som kan ta emot och granska de standardiserade fullmakterna digitalt. Pensiono och Lifeplan tar in fullmakter från sina kunder via Fullmaktskollen och tack vare övergångslösningen når de försäkringsbolagen oberoende av bolagens anslutning.
Nordea Liv & Pension blir det första försäkringsbolaget som ansluter sig men enligt Marie Hosinsky kommer många att följa efter under 2017.
- Som jag uppfattat det kommer de flesta av medlemmarna i Svensk Försäkring att ansluta sig under 2017. Det är en stabil och enkel tjänst att anpassa till befintliga system men i stora organisationer med komplexa IT-system kan det ta lite tid att få det på plats, säger Marie Hosinsky.
Fullmaktskollen ger kunder möjligheter att se och ändra i lämnade fullmakter och man kan se viss aktivitet från dem redan. Mer kommer dock att hända när nu fler aktörer kommer med i systemet.
Tjänsten ger bara uppgifter om nya fullmakter vilket inte kommer att ge möjligheter för kunder att ändra eller återta gamla fullmakter, något som enligt Marie Hosinsky inte är möjligt av legala skäl.
- När man lämnat en fullmakt till en förmedlare eller ett försäkringsbolag tidigare har man inte samtyckt till att den skulle kunna hanteras digitalt hos Fullmaktskollen och det gör att Personuppgiftslagen inte medger att man digitaliserar äldre fullmakter. För att få in äldre fullmakter är det då enklast att man återtar en gammal fullmakt och ber att få skapa en ny digital fullmakt, säger Marie Hosinsky.
Fullmaktskollen.se lanserades 2016. Syftet är att ge konsumenter och företag överblick över sina fullmakter. Tjänsten är kostnadsfri för användarna och finansieras av avgifter från försäkringsbolag och försäkringsförmedlare. Fullmaktskollen i Sverige AB ägs gemensamt av Svensk Försäkring och Svenska försäkringsförmedlares förening. Pensionsmyndigheten innehar ordförandeposten i bolaget.