NYHETSARKIVET
12 jan 2017 12:22
Förslag till lagändringar för pensionsförmåner och bostadstillägg ute på remiss
Socialdepartementet skickar ett nytt förslag om regelförenklingar inom området pensionsförmåner samt bostadstillägg till personer med sjuk- och aktivitetsersättning ut på remiss.

Alla förslag i promemorian är grundade på tidigare förslag som har kommit in till Regeringskansliet från Pensionsmyndigheten. Ett av dem handlar om Pensionsmyndighetens möjlighet att fatta interimistiska beslut om att dra in eller minska allmän ålderspension, efterlevandepension och efterlevandestöd.

Pensionsmyndigheten skickade 2015 en skrivelse till regeringen med förslag till ändringar i socialförsäkringsbalken, vilket den aktuella promemorian nu baseras på.

I skrivelsen från Pensionsmyndigheten finns bland annat tre förslag om ändringar i reglerna för bostadstillägg och alla berör uppgifter om kapitalinkomster. Första förslaget täcker beräkningspunkten för kapitalinkomster och där vill man att det i stället ska vara Skatteverkets beslut om slutlig skatt som ligger till grund för beräkningen.

”Enligt nuvarande regler ska kapitalinkomster beräknas för året före det år då ansökan kom in till Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan och vid omräkning utan ansökan beräknas kapitalinkomster för året före det år som bostadstillägget avser”, enligt promemorian.

Andra förslaget från Pensionsmyndigheten är att bostadstillägg ska kunna räknas om utan föregående underrättelse vid ändring av kapitalinkomster. Det tredje är att införa en beloppsgräns för kapitalinkomster på 500 kronor per år. Det som hamnar under beloppsgränsen räknas då inte med i den bidragsgrundande inkomsten men för den som har mer än 500 kronor räknas alla kapitalinkomster med.

I de första två fallen överensstämmer regeringens arbetsgrupps förslag med Pensionsmyndighetens. Däremot vill arbetsgruppen inte införa någon beloppsgräns för beaktande av överskott i inkomstslaget kapital för bostadstillägget.

”Arbetsgruppen bedömer inte att det finns tillräckligt starkt vägande skäl för att genomföra Pensionsmyndighetens förslag. Även om det innebär en förenkling både för de försäkrade och för administrationen skulle förslaget medföra ökade försäkringskostnader som inte kan motiveras utifrån den förenklade administrationen”, framgår det av promemorian.

Lagändringarna till följd av dessa förslag är tänkta att träda i kraft den 1 november.

Gällande allmän ålderspension, efterlevandepension och efterlevandestöd så lämnar Pensionsmyndigheten förslag om att införa möjligheten att dra in eller minska förmånerna i ett interimistiskt beslut. Detta på grund av att myndigheten konstaterat att det i ärendehandläggningen finns situationer där ersättning betalas ut trots att information finns om att det är troligt att rätten upphört.

För inkomstgrundad pension upphör rätten när en person avlider och för garanti- och efterlevandestöd upphör rätten när en person inte längre bor i landet eller inom EU/EES.

”Idag kan det i vissa situationer ta mycket lång tid för myndigheten att få in det underlag som krävs för att kunna stoppa eller minska en löpande utbetalning av en beslutad ersättning. Att fortsätta utbetalningen trots att myndigheten har fått en trovärdig impuls om att rätten till ersättningen inte längre finns är inte rimligt och konsekvensen kan bli att utbetalningen fortsätter under i princip obegränsad tid till den aktuella personen. Pensionsmyndigheten konstaterar att en sådan handläggning strider mot det allmänna rättsmedvetandet och minskar trovärdigheten för myndighetens arbete och det svenska pensionssystemet”, enligt promemorian.

Här föreslås lagändringarna till följd av förslaget träda i kraft den 1 augusti.
Ärendet är nu ute på remiss hos berörda myndigheter sedan strax innan jul och remissvaren ska komma in till socialdepartementet senast den 13 februari.

Pensionsmyndigheten har i sin skrivelse även lämnat förslag om överföring av premiepensionsrätt mellan sambor och att införa en enhetlig nivå för garantipension. De förslagen behandlas dock inte i den här promemorian och regeringen planerar att återkomma till dem senare.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907