Automatiserade rådgivningsverktyg kan minska intressekonflikter om de används på rätt sätt. Samtidigt måste företag förstå verktygens begränsningar samt noga övervaka dem och de resultat de producerar, skriver Finansinspektionen i en promemoria om automatiserad rådgivning.
Promemorian upprättades med FI:s forum i december som bakgrund, och som Pensionsnyheterna var närvarande på och rapporterade om.
Det betonas återigen att kundskyddet måste stå i centrum när verktyg för robotrådgivning utvecklas och att företagen som tillverkar dem måste förstå kundernas behov.
Hanteringen av intressekonflikter är ett viktigt moment vid rådgivning och exempel på sådana är om företaget erbjuder egna eller närstående företags produkter eller om rådgivningsföretaget får ersättning eller andra förmåner från handelsplatser eller de som producerat produkterna.
Den tydligaste intressekonflikten, där FI sett stor påverkan på rådgivningen, är där företaget erhåller provisioner från produktleverantörer. Här vilar ett stort ansvar på de som utformar och kalibrerar rådgivningsverktyget, skriver FI.
Ännu striktare krav på branschen kommer även i form av MiFID 2-regleringen där det står att bolag bara får ta emot eller betala provisioner om det går att visa att betalningen höjer kvaliteten på tjänsten och inte påverkar kundens intresse negativt. Dessutom får rådgivning bara kallas oberoende om företaget erbjuder ett brett urval av produkter.
Det bör enligt FI vara möjligt att konstruera ett automatiskt rådgivningsverktyg så att lagens krav uppfylls och intressekonflikter minimeras. En automatiserad rådgivning skulle i själva verket kunna innebära en fördel då det bör vara möjligt att konstruera rådgivningsmodeller så att en intressekonflikt saknar betydelse i själva rådgivningssituationen, framgår det av promemorian.
Samtidigt finns det en risk som måste bevakas, enligt FI. Ett automatiserat rådgivningsverktyg kan missbrukas genom att intressekonflikter kalibreras till företagets fördel, exempelvis genom att det programmeras så att kunden alltid får en dyrare produkt.
Medan FI är positivt inställd till robotrådgivning menar man även att företag som erbjuder tjänsten ska kunna övervaka och regelbundet utvärdera sina system och därmed ha starka kontrollfunktioner.
Molntjänster lyfts fram som en vanlig del av it-funktionen numera men FI ser risker som behöver kontrolleras även här. FI har noterat fall i anslutning till publika molnlösningar där standardavtalen haft begränsningar av företagets och dess revisorers samt FI:s tillgång till information.
FI anser inte att sådana begränsningar är förenliga med de krav som gäller vid utläggning av verksamhet eftersom de försvårar företagens egen riskhantering och kontroll samt FI:s tillsyn. FI är medveten om att det inte alltid är möjligt att få direkt tillgång till leverantörer av it-tjänster och vikten av direkt tillgång beror naturligtvis på vilken typ av verksamhet eller tjänst som lagts ut samt vilken typ av information som hanteras av uppdragstagaren. Det är dock viktigt dels att företaget själv har tillgång till all relevant information, dels att FI kan få tillgång till den.