Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 2,8 procent 2017. Det uppger Pensionsmyndigheten idag i sin prognos för nästa år.
Det är en positiv utveckling, speciellt med tanke på att prisbasbeloppet, som påverkar garantipensionen och de flesta tjänstepensioner, höjs med 1,1 procent i jämförelse, säger analyschefen Ole Settergren under dagens pressträff om prognosen.
- Förväntan är att pensionerna mer eller mindre ska följa priserna och då är det en god utveckling, jämfört med 1,1 procent. Vi får en bra real förstärkning av pensionerna för nästa år, berättade han på en presskonferens i dag på förmiddagen.
Sammanfattningen för premiepensionen, som omfattar 1,4 miljoner av Sveriges pensionärer, är att fondförsäkringarna i snitt ökar med 4,1 procent och det motsvarar 21 kronor mer i månaden.
Däremot så minskar den traditionella försäkringen med i snitt 12,5 procent. Det beror enligt Ole Settergren på tekniska förändringar i hur förskottsräntan beräknas, en åtgärd som tagits till på grund av det låga ränteläget, något myndigheten tidigare meddelat.
- Vi sänker förskottsräntan från tre procent till 1,75 procent från januari, säger Ole Settergren.
I år breddar Pensionsmyndigheten sin beskrivning av hur pensionerna förändras nästa år genom att dela upp landets pensionärer i sju olika grupper, bland annat efter hur hög deras pension är, om de är ensamstående, jobbar i låginkomsttagande yrken eller om de har garantipension.
Detta för att ge en mer nyanserad och rättvisande bild av utvecklingen, enligt Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall.
Den genomsnittliga ökningen blir 260 kronor i månaden men det finns stora skillnader i de olika grupperingarna. Mest får de som redan har en hög inkomstgrundad pension, alltså mer än 15 700 kronor. De får 621 kronor mer i månaden nästa år. Den gruppen är tydligt mansdominerad, med tre gånger fler män än kvinnor.
De 435 000 pensionärer som har garantipension får 215 kronor extra medan de 250 000 ensamstående med bostadstillägg får nöja sig med 199 kronor extra nästa år, enligt Pensionsmyndighetens prognos.