NYHETSARKIVET
20 dec 2016 12:27
Svanenmärkta fonder på remiss
Nordisk Miljömärkning skickar nu ut sitt förslag på Svanenmärkning av fonder på offentlig remiss till branschen.

Fram till den 27 februari ska branschen ges möjlighet att kommentera de kriterier som tagits fram. Miljömärkning Sverige meddelar att intresset för arbetet att ta fram Svanens krav för fonder varit stort och att man hoppas på stort engagemang även i remissrundan.

Miljömärkning Sverige menar att det just nu inte finns en oberoende part som granskar fondinnehav, samtidigt som det behövs på grund av det ökade intresset från kunder för hållbara fonder.

Tanken är att både minska nordiska investerares ägande i bolag som inte är hållbara, men också att öka innehav i verksamheter som redan har ett starkt hållbarhetsarbete.

Några av kraven som tagits fram innebär då att en Svanenmärkt fond exempelvis inte kan ha innehav i företag vars verksamhet består i energiproduktion med fossila bränslen eller uran, i verksamheter som inte ställer upp på ILO:s kärnkonventioner över mänskliga rättigheter eller i företag som tillverkar eller säljer kontroversiella eller konventionella vapen eller tobak.

”Vi tror att de företag som satsar på hållbarhet är framtidens vinnare. Vi bedömer att de krav som rör analys, rapportering och uppföljning kommer att bidra till ett ökat fokus på hållbarhet, hos både fondförvaltaren och de företag som det investeras i. Vår strategi är att fonderna inte bara ska ta med de företag som är ”bäst i klassen” utan även att företag som är på rätt väg ska kunna väljas in”, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige, i en kommentar.

Nordisk Miljömärkning menar att det även kan förekomma innehav som inte uppfattas som 100 procent gröna, eftersom fokus blir på att ha en mer modern dialog och påverkansprocess i fonderna.

”Vi tror att dagens sparare och investerare är mogna för att förstå dessa argument och vill välja fonder som påverkar. Vi exkluderar de värsta företagen och branscherna men vill ha med oss de företag som är på väg att ställa om till en mer hållbar produktion”, säger Unge.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907