Finansinspektionen har sedan tidigare uttalat sig positivt om möjligheterna med automatiserad rådgivning.
I gårdagens forum om ämnet togs möjligheterna återigen upp men man var även väldigt tydlig med att betona riskerna och framhöll att konsumentskyddet inte får bli lidande av utvecklingen.
Automatiserad rådgivning skulle bland annat kunna leda till färre intressekonflikter och att rådgivningsverktyget som används lättare bortser från dyrare produkter. Dock förutsätter det att verktyget är konstruerat på rätt sätt.
- Finansinspektionen ser det som ett steg i rätt riktning mot en oberoende rådgivning men ser även att det är viktigt att betona kundens bästa, säger Marie Thorsbrink, finansinspektör på enheten för värdepappersrätt, på seminariet.
Några av riskerna man identifierat är att kunden inte får tillräckligt mycket information för att göra rätt val.
Samtidigt är risken stor att kunden får för mycket information, så det blir ännu viktigare att vara mer tydlig med informationsgivningen.
Några av råden till företag som vill erbjuda robotrådgivning är att ha väl utvecklad teknik på plats och att den fortlöpande kontrolleras, även efter lansering.
- Om verktyget har inbyggda fel eller manipuleras kan det få stora effekter på många kunder snabbt. Då blir också kompensationskraven på företaget stora, säger Thorsbrink.
Sedan rekommenderar hon att företag bör fundera på att hantera sina risker genom att ha ett högre kapitalkrav eller att teckna ansvarsförsäkringar.
Charlotta Olivendahl, senior jurist på värdepappersenheten vill även ha tätare kontroller och intern rapportering eftersom automatiserad rådgivning snabbt kan öka i omfång och på det sättet kan även ett fel snabbt drabba många.
Förra veckan bjöd FI in ett flertal fintech-bolag för att förutsättningslöst diskutera ämnet ur just ett konsumentskyddsperspektiv.
Diskussionen var bland annat en förberedelse för gårdagens forum men även för ett seminarium om betaltjänster som planeras under nästa år.