Fondbolagens förening har i en kommentar uttryckt sitt stöd för regeringens nya uppdrag till Pensionsmyndigheten för att stärka konsumentskyddet på fondtorget.
Föreningens vd Fredrik Nordström säger till Pensionsnyheterna att han även gärna ser att Pensionsmyndigheten inför en årlig avgift för fondbolagen som ska fungera som en form av marknadsstyrning och bidra till att minska antalet fonder på fondtorget.
- Vi ser fördelar med att man inför en årlig avgift för fondbolagen så att de själva bedömer om vissa fonder är värda att ha kvar. Det kan vara så att de anser att vissa fonder inte har en chans att ta in tillräckligt mycket kapital och en avgift kan vara ett bra sätt att minska utbudet, säger han.
På grund av mängder av klagomål om aggressiv telefonförsäljning skärpte Pensionsmyndigheten sina krav och förtydligade att fondbolagen även ansvarar för säljare och samarbetspartners som förser dem med nya sparare.
Ett bra beslut men lite sent, anser Nordström.
- Pensionsmyndigheten har sedan länge tyckt att man haft problem med aggressiv teleförsäljning och felaktig försäljning. Samtidigt har man inte ställt så mycket krav på fondbolagen annat än att man inte får använda Pensionsmyndighetens varumärke utan lov. Sedan oktober har de skärpt kraven radikalt. Det kommer lite sent omsider men nu har man kraftfulla verktyg för att slänga ut de aktörer som inte sköter sig, säger han.
Fondbolagens förening vill gärna bidra med sin hjälp i det nya uppdraget genom delaktighet i diskussioner om vilka fonder som ska finnas med och hur kriterierna ska utvärderas.
- Vi kan bidra genom att beskriva för- och nackdelar med olika kriterier och också peka på om det finns en risk för att de blir lätta att kringgå. Det ligger i branschens intresse att premiepensionen funkar bra och att förtroendet för systemet är högt, säger Nordström.
Nordström ser även utmaningar för EU:s inre marknad. Även om fonder har ett högt konsumentskydd om man jämför med andra finansiella tjänster och nästan likadana regler över hela Europa är det svårt att säkerställa att reglerna tillämpas i tillsynen i alla länder.
- Som en reserv har regelverket gett tillsynsmyndigheten i det land där fonderna säljs en möjlighet att ingripa. Följer inte utländska fonder regelverket så kan Finansinspektionen inleda en process som i slutändan kan innebära att Finansinspektionen förbjuder ett utländskt bolag att sälja sina fonder i Sverige, säger han och tillägger:
- Vi vet inte hur långt Finansinspektionen har gått i de här processerna men så vitt jag känner till så har man inte förbjudit något utländskt fondbolag från att vara verksamma i Sverige. I Falcons fall ser vi ju att en annan myndighet har tagit ett fondbolag till domstol och mot bakgrund av det finns kanske anledning för Finansinspektionen att utveckla en praxis för hur man ska hantera utländska fonder som man misstänker bryter mot reglerna.
Därför är det ännu viktigare att Finansinspektionen och andra tillsynsmyndigheter jobbar tillsammans i ESMA för att säkerställa att reglerna följs och att tillsynen blir effektiv i hela Europa.