Bolaget SAS har det inte lätt med samarbetet med sina fackförbund. Av dagens bokslutsrapport framgår att man har fler än 20 pågående rättsprocesser öppna där anställda stämt bolaget för att de känt sig snuvade på sina rättigheter.
En process handlar om att SAS pilotföreningar har stämt SAS vid svenska Arbetsdomstolen med yrkande om skadestånd på grund av kollektivavtalsbrott.
Tvisten gäller ett större antal piloter som hade sin anställning vid Stockholmsbasen, men tjänstgjorde från Köpenhamnsbasen, samt beräkningen av och samordningen mellan berörda piloters intjäning av svenska respektive danska pensionsförmåner vid basbyte.
Här anser piloterna att de förlorat pensionsrättigheter på basbytet som man tycker att SAS ska stå för, även om man inte specificerat några belopp.
SAS håller inte med och bestrider samtliga yrkanden.
I en mellandom den 3 februari 2016 avslog AD pilotföreningarnas yrkande om kollektivavtalsbrott och pilotföreningarna har dragit tillbaka sin talan.
Piloterna vill dock inte stå för rättegångskostnaderna och ifrågasätter Arbetsdomstolens dom, som innebar att varje part skulle stå för sina egna kostnader. Den frågan ska tas upp av AD i huvudförhandlingen som kommer att hållas i februari 2017.
I Norge har en grupp tidigare kabinanställda i flygbolaget Braathens genom fackföreningen Parat inlett rättsprocess mot SAS vid domstol i Norge med yrkande om korrigering av arbetstidsfaktor i beräkningen av pensionsrättigheter i företagspensionsordningen, enligt norsk lag om företagspension.
Där skriver SAS att man vunnit i första instans, men domen har överklagats av motparten och beräknas tas upp av nästa instans under 2017.
SAS tror att man kommer att vinna den processen och skriver att risken för en negativ utgång för SAS är begränsad.
Sen har man också en strid i Danmark där ett större antal före detta kabinanställda driver en grupptalan mot SAS vid dansk domstol med krav om ytterligare inbetalningar från SAS till Fonden for Pensionsforbedring for Cabin Crew, CAU-fonden.
De hävdar att CAU-fonden är en förmånsbestämd tillskottordning och har tyckt att SAS ska skjuta till mer pengar till fonden. Under hösten har Köpenhamns Byret prövat frågan och igår, den 12 december, kom en dom som avslog de kabinanställdas krav om ytterligare inbetalningar från SAS till fonden. Det är oklart om de kabinanställda kommer att överklaga domen.
Utöver de här stora tvisterna driver fackföreningarna cirka 20 ytterligare tvister mot SAS i Danmark, Norge och Sverige avseende mindre belopp, huvudsakligen kring tolkningen av den arbetsrättsliga lagstiftningen och kollektivavtalen. SAS bestrider i samtliga fall fackföreningarnas yrkanden.
Till den här högen kan även läggas den tvist som en grupp kabinanställda i Sverige driver mot sitt fackförbund Unionen, som Pensionsnyheterna tidigare rapporterat om. De anställda anser att Unionen genom att skriva på ett nytt kollektivavtal med 65 års pensionsålder för alla har snuvat dem på det de anser vara intjänad rätt till 60 års pensionsålder. Den tvisten pågår i Stockholms Tingsrätt och det är oklart vem som ska stå för fiolerna om domstolen går på de kabinanställdas linje.
Som vanligt gäller att de enda som kan vara säkra på en positiv utgång i alla mål är juristerna.