Styrelsen i SPP Pension & Försäkring beslutar att inte överklaga kammarrättens dom om utestående förlagslån.
Sedan tidigare fick SPP avslag på sin ansökan om tillåtelse att inkludera sina utestående förlagslån på 700 miljoner kronor i kapitalbasen.
Beslutet får ingen effekt på vare sig SPP Pension & Försäkrings eller moderbolaget Storebrands solvenskvot då lånet inte medräknats i kapitalbasen efter Finansinspektionens ursprungliga avslag. Det skriver SPP i ett pressmeddelande.
Domen från kammarrätten kom den 18 november och gäller en överklagad dom som Förvaltningsrätten meddelade för exakt ett år sedan.
Bakgrunden är att SPP fått tillstånd att inkludera förlagslånet i kapitalbasen, något myndigheten sedermera drog tillbaka i samband med SPP:s fusion av sina fond- och livförsäkringsverksamheter.
Vid årsskiftet 2014/2015 slogs SPP Liv Fondförsäkrings ihop med SPP Livförsäkring och bildade SPP Pension & Försäkring.
FI godkände fusionsplanen och SPP bedömde att detta också täckte förlagslånets inkluderande i den gemensamma kapitalbasen.
Men FI menade sedan att inkluderande av kreditinstrumentet kräver ett särskilt tillstånd.
I en tidigare intervju med Pensionsnyheterna uppgav SPP:s chefsjurist Per Brandt att frågan var viktig för hela branschen.
- Förlagslånet påverkar solvensen marginellt, så det är inte för att försvara vår solvensgrad som vi driver frågan. Hur vi kan använda förlagslån är en fråga för hela branschen. Det finns fler bolag som ligger med befintliga förlagslån i balansräkningen och andra som kanske överväger att stärka sin solvens genom att ta upp förlagslån, så det är viktigt att klargöra vad som gäller vid strukturella förändringar, sa Per Brandt i en intervju med Pensionsnyheterna i maj.